Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Káposztás tészta recept osztrákul...

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
6
Gondolataim a recepthez: 

Ki gondolta volna, hogy nekilátok egy rutin káposztás tésztának, aztán végeredményeként feltöltöm a receptjét?

Úgy indult a dolog, hogy aznap a legkevésbé sem volt jókedvem. Kedvetlenségemben elővettem a hűtőből egy tartalék, majd csak jó lesz valamire káposztát, legyen hát a gyerekeknek a szokásos káposztás cvekedli.

Na jó, gondoltam, azért megnézem, hogy készíti ezt Sanyi.

Sütötte-párolta...

Ez a trükk arra sarkallt, hogy utánanézzek, hogyan is kell akkor káposztás tésztát készíteni?

Rátaláltam egy osztrák oldalon erre a receptre, ami összefüggésbe hozható Sanyi apró trükkjével. Sokszor meglepődök, mikor kiderül egy magyarnak hitt ételről (bár a cvekedli elnevezés gyanakvásra alapos okot ad), hogy nem is annyira magyar, ráadásul egyszerűsített verziója valaminek, aminek a gyökerei egészen Csehországig nyúlnak vissza.

Az egyszerűsítés látszólag nem nagy mértékű, ízre azonban annál nagyobb volt az eltérés. Ugyanaz, de valahogy mégis más. Az eredménytől jobb kedvre derültem, bár később kiderült, hogy a jókedvre aznap valóban semmi okom nem volt. Sőt...

De a recept megmaradt és azóta a jókedv is visszatért... 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

50 dkg
Nagy kocka tészta
1 fej
Fehér káposzta (negyedelve)
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
2 ek
Cukor
1 dl
Olaj
1 tk
Édeskömény mag (mozsárban porrá törve)
2 dl
Tejföl
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Reszeld le a káposztát, majd sózd le és hagyd állni.
  2. Jól nyomkodd ki a káposztát és tedd félre.
  3. Karamellizáld meg a zsiradékban a cukrot, majd tedd bele a vöröshagymát és a káposztát. Áldozatos kevergetős munkával fonnyaszd meg.
  4. Közben tedd hozzá a köményt, sózzad borsozzad, ahogy szeretnéd. 
  5. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, szűrd le és keverd össze a káposztával.
  6. Kitejfelezett hőálló tálba szedd át, egyenletesen oszd el.
  7. A tetejét is vond be tejföllel, mejd 240 fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig.
Ötletek a tálaláshoz: 

Sokszor megy a vita: porcukor vagy bors? A két tábor szörnyülködik a másikon, pedig milyen egyszerű. Ez az étel eleve cukorral is és borssal is készül.

  1. Ha még édesebben ennéd, szórsz rá még porcukrot.
  2. Ha még csípősebben? Akkor borsozod.

Bármelyik jó megoldás.

Recept értékelése: 
Average: 5 (10 votes)
hány csillagot kapott?