Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2014 » szeptember » 24th » Címkék » Alapanyag » Fűszerek » Zöldfűszerek » zsálya » Zsálya (Salvia officinalis)

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Hallottál már róla, de nem használod? Talán még azt sem tudod, hogyan néz ki, milyen az íze?

Nem vagy ezzel egyedül...

Pedig a zsálya történelme több évezredes múltra tekint vissza, Európában a mediterrán térségben őshonos. A görögök és a rómaiak nagy becsben tartották és széleskörűen használták, más fűszernövényekhez hasonlóan, étkezési és gyógyászati célra egyaránt. Magas antioxidáns tartalma alkalmassá tette húsok tartósítására (Manapság azért erre a célra inkább a hűtőszekrényt használd…). A bölcsesség és a kifinomult gondolkodás és a hosszú élet zálogát látták a növényben. Nem bölcs dolog hát méltánytalanul elfeledni ezt a bizonyítottan gyógyhatású fűszernövényt.

Zöld, ezüstös színű levelei lándzsa alakúak és a száron párosával nőnek. A levelek tapintása bársonyos, ezért gyermekeim nyuszifül fűszernek becézik. Ha FiamFiam-at megkérem, hogy hozzon be nekem a kertből zsályát, már én is így mondom neki: „Hoznál nekem a kertből öt nyuszi fülét?”

És akkor hoz tíz darab zsálya levelet…

 

Hogyan használd fűszerként?

Ha teheted, elsősorban frissen használd. Konyhakertemben hatalmas bokorrá cseperedett, de egész évben kéznél tarthatod akár a konyhád ablakában is, cserépbe ültetve. Leveleit pár napig tárolhatod papírtörlőbe tekerve a hűtőszekrényedben, de ízesíthetsz vele oliva olajat, vagy éppen akár könnyen meg is száríthatod és egész levélként, morzsolva vagy porrá őrölve teheted el későbbre.

Fűszerezhetsz vele mediterrán ételeket, nagyon jó szinte bármilyen húsfélével, de különösen vadhúsokkal, májjal, libával vagy kacsával.

Ne feledkezz meg tartósító hatásáról sem, így romlandó ételek tartósítószereként is használhatod az ételbe keverve.

 

Hogyan használd gyógyhatású készítményként?

Már a latin neve is meggyőző, hiszen a Salvia kifejezés a latin "meggyógyulni/ felépülni" szóból származik.

Számtalan zsályatartalmú készítményt vásárolhatsz patikákban, gyógynövény boltokban, de házilag is készíthetsz olcsó és hatásos teaféléket, oldatokat elsősorban a következő panaszok enyhítésére belsőleg, gargalizálásra vagy ülőfürdőként:

  • Torok és mandula gyulladás
  • Fogíny és szájüreg gyulladás, vérzés
  • Éjszakai hőhullámok, menstruációs nehézségek
  • Aranyér panaszok
  • Puffadás, májproblémák
  • Emésztési zavarok
  •  Idegesség, remegés enyhítésére
  • Vércukor szint csökkentésére
  • Sebek gyógyulására
  • Izzadás csökkentő hatású
  • Görcsoldó, bénulásos panaszok kezelésére

Ellenjavallatok: Várandós nőknél vetélést okozhat, illetve magas dózisban rángógörcsökhöz, akár szívleálláshoz is vezethet.

 

Akiket a számok (is) érdekelnek:

A zsálya levél számtalan kémiai összetevőt, esszenciális olajokat, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz.

Kettő gramm (! ) friss zsályalevél jelentéktelen kalóriatartalmú, de kálium tartalma lefedi a napi szükséglet 46%-át. Ugyancsak gazdag forrása a komplex B vitaminoknak és magas az A, C, béta-karotin tartalma is. Ásványi anyagokban is gazdak, említésre méltó a cink, a mangán, kalcium, vas, réz és magnézium tartalma.

Aktív hatóanyagait tekintve:

Kámfor, cineol, α-tujon és  β-tujon illó olaj anyagok. Fumár, klorogén, oxitriterpén, kávé, nikotin és csersavak, ezen felül flavionok, ösztrogén hatású anyagok és glikozidok.

 

GOCK receptek zsályával:

Tucatnyi recept közül választhatsz itt: zsálya receptek