Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Töltött tészták » Töltött tésztafajták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Töltött tészták » Töltött tésztafajták » Ravioli

Ravioli

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "becsomagolni"

Származási hely: Lombardia

Átlagos mérete: 4-7 cm

 

Amit a Ravioli tésztáról GOCK gondol:

A Ravioli a legősibb, egyesek szerint már a 12-ik, míg mások szerint a 14-ik században található írásos emlék róla először (érdekesség, hogy ugyanez időtájt Oroszlánszívű Richárd udvarában is tesznek róla említést, ami nem csoda, hiszen a Szentföldre tartva, még behazózás előtt jóllakhatott egy fejedelmi ravioliból, aminek csodás emlékét még a keresztesháború sem tudta feledtetni). A Ravioli nem más, mint tésztalapok közé csomagolt töltelék, melyhez hasonló található távol-keleti, szláv, indiai területeken is, de a magyar Barátfüle is egyféle Ravioli, ugyanakkor ezek többsége édes töltelékkel töltött.

 
Hogyan készíthetsz Ravioli tésztát?
Nem kérdés, hogy a magad, frissen készítette friss töltött tészta messze finomabb, mint a megvásárolható, gyári készítmények. Igényel némi gyakorlatot, de ha tudsz Barátfülét készíteni, akkor menni fog a Ravioli elkészítése is:
Gyúrd meg a tésztát, ahogy szoktad, majd választhatsz különböző módszereket a további lépéseket illetően az eszközfelszereltségedtől függően. Tésztát nyújthatsz hagyományosan sodrófával (gyakorlott háziasszonyoknak megy ez jól) vagy választod a könnyebb és gyorsabb megoldást, ha rendelkezel tésztagéppel. A kinyújtott tészta töltését végezheted egyenként vagy tésztalaponként. Ha egyenként dolgozol, akkor vágj ki 4-7 cm-es lapokat. töltsd meg az előre bekevert tetszőleges töltelékkel, majd ráhelyezel egy másik lapot és a széleit villával lezárod és már mehet is a vízbe főni. Készítheted úgy is, hogy a megtöltött lapot félbehajtod és úgy zárod le a villával. Munkádat könnyítheted és gyorsíthatod különböző eszközökkel, amelyek használata még sokkal szebbé is tehetik a produktumodat. Jó eséllyel rendelkezel cakkos tésztavágóval a háztartásodban. Ebben az esetben az egész kinyújtott tésztalapra nagyjából szabályosan töltelék halmokat helyezel, lefeded a másik tésztalappal, kicsit körbenyomkodod a töltött részeket és már kaszabolhatod is a tésztavágóddal. Ezenfelül vásárolhatsz már professzionálisnak mondható ravioli szaggatókat, melyeknek formája és mérete számtalan lehet. Vehetsz négyszög, kör, ovális, három-, hat- vagy nyolcszögletű vagy éppen szivecske formákat is (ez utóbbi Valentin napkor igen kedves Ravioli gyártására ad lehetőséget). Ha a szempont a gyorsaság, akkor vásárolhatsz olyan formákat, melyek 6-12 vagy több Ravioli egyidejű kinyomására alkalmasak.
 
Hogyan tárold a készen vásárolt tésztát?
Legtöbbünknek nehezére esik a töltött tészta házilagos elkészítése. Annyira meg csak kevesen vagyunk szerencsések, hogy közelünkben találjunk olyasvalakit, aki már-már nagyüzemi módon, eladásra is gyártsa a tésztákat. Ebben az esetben marad a csomagolt töltött tészta vásárlása, ami egyet jelent egyféle gyorskaja fogyasztásával. Valóban negyed óra alatt az asztalodon lehet az életed, melynek minősége természetesen elmarad attól, mintha te frissen készítenéd el.
Vásárlásnál ügyelj a termék lejárati idejére és amennyire lehet, gyorsan készítsd is el, egyébként meg a lejárati időig hűtőszekrényben tárolhatod.
 
Milyen szószt használj a Ravioli tésztához?
Általánosságban igaz, hogy a választott szósz ne legyen erősen fűszerezett, határozott ízvilágú, mert az ilyenek elnyomják a töltött tészta saját jellegét. Szószokat a töltelék milyensége alapján választhatsz hozzá.
 
Ravioli töltelék variációknak se szeri, se száma, a teljesség igénye nélkül csak néhány lehetőség szószok választásához, attól függően, hogy a tésztád mivel van töltve:
 
  • Ha mondjuk hússal (marha, borjú vagy csirke), akkor a könnyed Jolly Joker paradicsomos szósz mellett készíthetsz demi szószokat, marhahúshoz vörös, borjú vagy csirkehúsoshoz pedig fehérboros vagy sherry alapú szószokat, szóba jöhet még vajas vagy tejszínes szósz a legjobb választás hozzá, de nem lősz mellé, ha egyszerű bechamel szószt készítesz hozzá. 
  • Ha mondjuk a tenger gyümölcseivel, akkor a könnyed Jolly Joker paradicsomos vagy tejszínes szósz mellett vagy inkább helyette készíthetsz  citrus alapú vagy könnyed fehérbor vagy sherry alapú szószt, de jó választás gyökérzöldségekre épülő szósz vagy gyors megoldásként akár pesto is.
  • Ha mondjuk sajttal (vagy sajtokkal), akkor bátran válogathatsz a könnyed paradicsomos, vajas vagy tejszínes szósz mellett zöldség alapú, vagy egyszerűen elkészíthető olívaolaj és zöldfűszerekre épülő szószok közül.
  • Ha mondjuk gombával/zöldségekkel, akkor marad a könnyed paradicsomos, tejszínes, vajas vagy éppen fehérborra vagy sherryre alapuló szósz lehetősége.

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen