Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Jelentése:  A "zita" kifejezésből származik, azaz "menyecske"
 
Származási hely: Szicília
 
Átlagos mérete: 8 mm vastag és 250 mm hosszú
 
Másnéven: Zita
 
 
Amit a Ziti lunghi tésztáról GOCK gondol:
 
Hosszú és lyukas sima falú csőalakú tészta, szinte már olyan vastag, mint egy tömlő. Főzés előtt darabokra szokták tördelni, ezt a fáradtságos munkát megspórolhatod, ha eleve rövidre vágott változatban vásárolod meg. Ebben a formájában alig különbözik a pennétől, szembetűnő különbség azonban, hogy ezt egyenesen vágják szemben a penne ferde vágásával. Ezen felül a pennét már csak ritkán készítik sima felülettel, a ziti fala azonban sima. Vigyázat, összeragasztani már nem tudod a darabokat, tehát ha nyitott kérdés számodra, hogy milyen hosszban szeretnéd felhasználni, vedd inkább ebben a hosszú, ősi formájában.
 
Szicíliában gyakran az ebből a tésztából származó ételt esküvőn tálalják fel, ez lesz a "Menyasszony" étele. Leggyakrabban a zitit a megfőzés után sütik.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept::