Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Jelentése: "táplálék"
 
Származási hely: Liguria
 
Átlagos mérete: 6 mm vastag 40 mm hosszú
 
 
 
Amit a Trofie tésztáról GOCK gondol:
A pesto tészta…
Hagyományos, liguriai kézzel sodort tésztafajta, történelme szinte a pesto-éval forrt össze. Mondanám, hogy elválaszthatatlanok egymástól, de Magyarországon a spagetti tölti be a „mindent visz” szerepet, így ha a hazai asztalokra tekintünk, legtöbbször spagettivel párosítjuk a pesto-t is.
 
Valahogy így:
Csoportosítsd egy hétvégi reggelen magad köré a családod, köztük a gyerekekkel. Gyúrj egy adag gnocchi-nak való tésztát, kézzel nyújtsd jó hosszúra és nagyjából legalább fél centiméter átmérőjűre. Ne aggódj, ha a hosszúra nyúlt kígyód kör keresztmetszete nem mindenhol egyforma, pont jó az úgy… Darabold fel hozzávetőlegesen egy centiméteres darabokra és már jöhet is a család… Belisztezett tenyerükbe, éppen a csukló fölé helyezve, vegyenek egy-egy tésztadarabot. Másik kezük ujjait helyezzék rá és enyhe nyomással sodorják végig a tenyerükön.   A negyedik-ötödik sodrás már a gyerekeknek is sikerülni fog. És csak így tovább… Akkor lesz tökéletes, ha a sodort tészta olyan négy centiméter hosszúra sikeredik és középen fél centi vastag marad, a két vége pedig kifliszerűen elvékonyodik.
Tradícionálisan a Gnocchi-hoz hasonlóan burgonyás tésztából készítették. Ugyancsak jellemző, hogy felhasználva a tájegység gesztenyefákban gazdag adottságait, gesztenyéből készített liszt az alapanyaga. Napjainkban azonban leggyakoribb alapanyaga a legtöbb olasz tésztáéhoz hasonlóan durum búzaliszt.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept::