Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » olasz ételek » Rizstorta olasz módra
Hány személyre?: 
12
Gondolataim a recepthez: 

Habár Olaszországban ez a torta leggyakrabban a megterített húsvéti asztal egyik elengedhetetlen eleme, elkészítheteted az év bármely napján. Miért is ne? Hasonlóságot látsz a mindenki által jól ismert rizskó (rizskoch) receptjével? Persze, néhány, nem túl jelentős különbség teszi csak megkülönböztethetővé. 

Szabad kezed van abban, hogy milyen szárított gyümölcsöket teszel bele. Használhatsz hozzá aszalt tőzegáfonyát (cranberry), ahogy azt én tettem, de a mazsola is gyakori és miért ne tehetnél bele kandírozott citrus féleségek darabkáit, ahogy az aprított birsalma sajt is jó választás. Ugyanígy variálhatod a magokat is. Lehet benne fenyőmag és pisztácia, ahogy én most éppen ezeket választottam, de jöhet a mandula is akár. 

Érdemes kitartanod azonban az Arborio rizs mellett, ez az az alapanyag, ami elsődlegesen olasz jelleget ad ennek az ételnek.

Szeretnél többet megtudni az Arborio rizsről?

Kattints ide: Ha rizottó, akkor: Arborio rizs

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
90 perc

Hozzávalók

750 ml
Tej
12 dkg
Arborio rizs
4 db
Tojás (enyhén felverve)
10 dkg
Nádcukor
8 dkg
aszalt tőzegáfonya (vagy más kandírozott gyümölcs, vagy mazsola, vagy kockákra vágott birsalmasajt)
2 csomag
natúr pisztácia (egyenként 8 dkg-os, lehéjazva és durván összevágva)
1 csomag
vaníliás cukor
2 ek
Vaj
1 ek
Rum
  kis
porcukor (a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Forrald fel a tejet egy tejforraló lábasban és add hozzá a rizst. Nagyon alacsony lángon, lefedve főzd kb. 30 percig vagy amíg a rizs teljesen puha nem lesz. Időnként keverd meg.
  3. Hagyd egy pár percet hűlni, majd add hozzá a magvakat és a cranberry-t, a cukrot, a vaníliás cukrot, a rumot és a reszelt citromhéjat. Jól keverd össze.
  4. Add hozzá a vajat és keverd addig, amíg a vaj jól fel nem olvad.
  5. Végül add hozzá a felvert tojást is, jól keverd össze, majd a keveréket öntsd át egy kivajazott tortaformába (én 24 cm-est használtam, ha magasabb szeleteket szeretnél vágni, süsd 20 cm-es formában). 
  6. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb 50 percig vagy amíg szépen aranyszínűre nem sül. Ellenőrizd fogpiszkálóval, hogy a közepe is átsült-e.
  7. Hagyd teljesen kihűlni.
Ötletek a tálaláshoz: 

A kihűlt rizstortát porcukor hintéssel díszítheted, szeleteld, ahogy a tortákat szokás.

Recept értékelése: 
Average: 5 (4 votes)
hány csillagot kapott?