Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Húsos ételek » szárnyas » Csirke » Reszelt hús recept
Reszelt hús recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Nem ételrecept ez, hanem egy ősi alapanyag előkészítési technika, amit nagyon szeretek és igen gyakran használok. Ezzel az eljárással a darált húst helyettesítheted (amikor lehet) egy szerintem annál finomabb alapanyaggal. Nem mellékes szempont a bizalmatlanság: pontosan tudod minden esetben, hogy az üzletben mit darálnak le, amit darált húsként kézhez kapsz?

A technika kézi munkát igényel, géppel nem végezhető el. Elvégre a végeredményben nem húspépet szeretnénk látni, hanem kis darabokból álló, szálas szerkezetű húst szeretnénk kapni.

Első lépésként keresd ki a receptet, amiben a reszelt húst szeretnéd használni. Ennek megfelelően válaszd ki a húst hozzá, ami lehet:

  • csirke (vagy más szárnyas) melle, combja, esetleg szárnya.
  • Sertés vagy marhahús.

A második lépésben válaszd ki a folyadékot, amiben megfőzöd a húst, ez lehet:

  • Zöldség alaplé (készítheted akár a kedvenc leveskockádból is)
  • Húsalaplé (készítheted akár a kedvenc leveskockádból is)
  • Alkoholtartalmú italok: sör, cider vagy bor, ínyenceknek akár sherry is.

A recepttől függően a hús főzőlevét őrizd meg hígitásra.

A harmadik lépésben a húst ízlésed szerint sózzad és borsozzad, esetleg akár más fűszerrel ízesítsed. Negyedik lépésben főzd meg a húst a húsfajtához illesztett főzési idővel. Végül a megfőtt húst nagylyukú reszelőn morzsold le (nem kell a húst mindenáron átgyömöszkölni a reszelő lyukain, elég ha a lyukak élén lemorzsolod a húst). Fontos a hús hőmérséklete: ha nem hűtöd le eléggé, akkor bizony fájdalmasan égető érzés lesz a kezednek ez a művelet. Ha azonban a hús a kelleténél jobban kihűl, akkor hidegen már rideggé válik és nem morzsolódik olyan jól.

Az így előkészített húst széleskörűen felhasználhatod különböző salátákban, levesekben és mediterrán, főleg tésztás főételekben vagy rakott ételekben vagy bármi másban.

Nagyon egyszerű eljárás, ha még nem ismerted volna, akkor próbáld ki, gyakran fogod te is alkalmazni. 

 

 

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
10 perc

Hozzávalók

40 dkg
hús
2 dl
folyadék (száraz)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint a húst, esetleg akár más fűszerrel ízesítheted.
  2. Helyezd egy kis lábasba és önts rá annyi folyadékot, amennyi ellepi.
  3. Főzzed puhára a húst, a húsfélétől függő főzési idővel.
  4. Öntsd le róla a főzőlevet és hagyd kézmelegre hűlni. Fontos a hús hőmérséklete: ha nem hűtöd le eléggé, akkor bizony fájdalmasan égető érzés lesz a kezednek ez a művelet. Ha azonban a hús a kelleténél jobban kihűl, akkor hidegen már rideggé válik és nem morzsolódik olyan jól.
  5. Nagylyukú reszelőn morzsold le a húst. Nem kell a húst mindenáron átgyömöszkölni a reszelő lyukain, elég ha a lyukak élén lemorzsolod azt. 
Ötletek a tálaláshoz: 

Használd a kiválasztott ételekben hozzáadott alapanyagként.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 szavazat)