Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Húsos ételek » szárnyas » Csirke » Reszelt hús recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Nem ételrecept ez, hanem egy ősi alapanyag előkészítési technika, amit nagyon szeretek és igen gyakran használok. Ezzel az eljárással a darált húst helyettesítheted (amikor lehet) egy szerintem annál finomabb alapanyaggal. Nem mellékes szempont a bizalmatlanság: pontosan tudod minden esetben, hogy az üzletben mit darálnak le, amit darált húsként kézhez kapsz?

A technika kézi munkát igényel, géppel nem végezhető el. Elvégre a végeredményben nem húspépet, hanem kis darabokból álló, szálas szerkezetű húst szeretnénk látni.

1. Keresd ki a receptet, amiben a reszelt húst szeretnéd használni. Ennek megfelelően válaszd ki a húst hozzá, ami lehet:

    • csirke (vagy más szárnyas) melle, combja, esetleg szárnya.
    • Sertés vagy marhahús.

2. Döntsd el, hogy mit szeretnél tenni a hússal:

    • Grillezed

vagy

    • Párolod

Ha grillezed, akkor fűszerezd a húst ízlésed szerint, majd grillrácson vagy grillserpenyőben készítsd el.

Ha a főzés mellett döntesz, válassz hozzá folyadékot, amiben megfőzöd a húst, ez lehet:

  • Zöldség alaplé (készítheted akár a kedvenc leveskockádból is)
  • Húsalaplé (készítheted akár a kedvenc leveskockádból is)
  • Alkoholtartalmú italok: sör, cider vagy bor, ínyenceknek akár sherry is.

A levet forrald fel, majd az ízlésed szerint fűszerezett húst főzd meg. A recepttől függően a hús főzőlevét őrizd meg esetleges hígitásra.

3. Végül a grillezett vagy főtt húst hűtsd kézmelegre, majd nagylyukú reszelőn morzsold le. Az eljárás során nem kell a húst mindenáron átgyömöszkölni a reszelő lyukain, elég ha a lyukak élén lemorzsolod. Fontos a hús hőmérséklete: ha nem hűtöd le eléggé, akkor bizony fájdalmasan égető érzés lesz a kezednek ez a művelet. Ha azonban a hús a kelleténél jobban kihűl, akkor hidegen már rideggé válik és nem morzsolódik olyan jól.

Az így előkészített reszelt/morzsolt húst széleskörűen felhasználhatod különböző salátákban, levesekben és mediterrán, főleg tésztás vagy rakott főételekben vagy bármi másban.

Nagyon egyszerű eljárás, ha még nem ismerted volna, akkor próbáld ki, gyakran fogod te is alkalmazni. 

 

 

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
10 perc

Hozzávalók

40 dkg
hús
2 dl
folyadék (száraz)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint a húst, vagy akár más fűszerrel ízesítheted.
  2. Az előkészített húst grillezzed vagy főzd puhára annyi folyadékban, ami éppen ellepi a húst.
  3. Akárhogy is készítetted a húst el, utána hagyd kézmelegre hűlni. 
  4. Végül nagylyukú reszelőn morzsold le a húst. 

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Használd a kiválasztott ételekben hozzáadott alapanyagként.

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?