Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Minestrone levesJelentése: "orsócska"
 
Származási hely: Dél-Olaszország
 
Átlagos mérete: 7 mm vastag 52mm hosszú
 
 
Amit a Fusilli al Zafferone tésztáról GOCK gondol:
Ennél a tésztafajtánál nem lehet kérdés, hogy a tyúk vagy a tojás… Nincs benne ugyanis sem tyúk, sem tojás. :-)
 
Kicsit komolyabban azon se gondolkozz túl sokáig, hogy melyik forma volt előbb: a dugóhúzó vagy a Fusilli. A dugóhúzó természetesen. Ráadásul a dugóhúzóval egyébként is hibásan hozzák hírbe ezt a tésztafajtát. Nézz csak rá! Nem is hasonlít a dugóhúzóra, akkor miért hívnád így?
 
A keveredés az ősi Fusilli formájában keresendő. A kézzel készített Fusilli valamilyen tészta kötőtű köré csavarásával készítették. Ez valóban dugóhúzó formát ölt. amire példát itt találhatsz: Fusilli Col Buco
 
A géppel készített Fusilli teljesen önálló életet él. Keresztmetszetét nézve olyan, mintha egy vékony, de széles tésztacsíkot a tengelye mentén csavarnál meg. Annak ellenére, hogy csak pár évtizedes múltra tekint vissza a gépi tésztaforma, hatalmas karriert futott be. A rövid tésztaformák között a legnagyobb darabszámmal eladott (és ha már eladták, hát el is fogyasztották) tésztafajták közé nőtte ki magát. Hiszen olyan sokoldalú: fogyaszthatod tésztasalátákban hidegen. Vagy fogyaszthatod melegen, szinte bármelyik szósszal párosítva, sütőbe is dughatod, de akár levesekben is szívesen úszkál.
 
Elsősorban Amerikában, legtöbbször a Fusillihez képest kissé eltérő formában, Rotiniként ismert. Ezt a fajtát itt tekintheted meg: Rotini Tricolori
 
Ez a Fusilli sáfrány adaléknak köszönheti szép színét és érdekes ízét.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept::