Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Nosztalgia GOCK receptek » Bolo Rei (portugál karácsonyi torta) recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
20
Gondolataim a recepthez: 

Akárhonnan is nézem, legjobban a krémmentes, de magoktól és gyümölcsöktől hemzsegő tortákat kedvelem.

Ezt a portugál, hagyományosan karácsonyi tortát először még 2010 Karácsonyára készítettem, azóta rendszeresen a család kérésére újra és újra megjelenik az ünnepi asztalon. FiamFiam (ez a beceneve nagyobbik fiamnak) mindig segít elkészíteni és megsüti ő is a saját kicsi méretű tortáját.

Ezt a tartalmában autentikus, külalakjában GOCK-osított tortareceptet a Miele Főzőiskola receptversenyén 2011 januárjában győztesként ismerték el.

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
45 perc

Hozzávalók

50 dkg
Liszt (leszitálva)
15 dkg
Nádcukor
15 dkg
Vaj (szobahőmérsékleten)
25 g
Élesztő
3 db
Tojás (egész)
1 db
Tojás (sárgája)
2 dl
Tej
3 ek
Portói bor
5 dkg
kandírozott gyümölcsök (pl: eper, körte, sárgabarack, citrushéjkeverék)
5 dkg
Fenyőmag
5 dkg
dió (vagy mandula vagy mindkettő durvára vágva)
5 dkg
Mazsola
4 db
kandírozott narancs szelet
  kis
1 csomag
gyümölcs kocsonya por (narancsos)
1 csomag
dekor cukor (fehér)
Elkészítés: 
  1. Az élesztőt öntsd bele egy kevés meleg tejbe és hagyd állni, míg egy kicsit habos nem lesz.
  2. Szitáld le a lisztet egy nagy keverőtálba és add hozzá a sót. öntsd hozzá az élesztőkeveréket. 
  3. Egy másik tálban keverd ki a cukrot a vajjal habosra, majd egyenként adagolj hozzá 3 tojást úgy, hogy minden egyes tojás után verd habosra a keveréket.
  4. Öntsd ezt is a liszthez, add hozzá a maradék tejet és a portói bort. Keverj ki lágy tésztát a géppel.
  5. Lisztezd be a gyúródeszkád és öntsd rá a tésztát. További kevés liszt adagolásával gyúrd a tésztát egyenletesre és lágyra.
  6. Adjál hozzá jó sok magot, kandírozott gyümölcsöt és a mazsolát, majd gyúrd tovább, hogy az adalékok egyenletesen eloszoljanak a tésztában.
  7. Takard le a tésztát egy kendővel és hagyd állni, amíg kb. a duplájára növekszik. 
  8. Mikor eléri a dupla méretetét, töltsd a tésztát megfelelő gyűrű alakú formába és 180 ºC-ra előmelegített sütőben süsd 45 percig.
  9. Vedd ki a sütőből és óvatosan borítsd ki a formából egy sütőlapra.
  10. Keverd ki a negyedik tojás sárgáját egy evőkanálnyi vízzel és kend meg a sütemény kilátszódó részeit. 
  11. Tedd vissza a sütőbe további 5 percre. Ha megsült, hagyd kézmelegre hűlni.
  12. Készítsd el a kocsonyát a csomagolásán találhatók szerint és még folyékony állapotában kend meg vele a tortát, hogy szép csillogós legyen a felülete.
  13. Amíg még a kocsonya meg nem szilárdul, díszítsd a dekor cukorral. Nyomd rá a négy kandírozott narancs szeletet, mintha adventi koszorút készítenél.
  14. Tedd félre hűvös helyre, hogy a kocsonya megkössön rajta.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tűzzél gyertyákat a narancsszeletekre és máris kész az ehető adventi koszorú...

Recept értékelése: 
Average: 5 (7 votes)
hány csillagot kapott?