Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Díjnyertes receptek » Birsalmasajt recept
Gondolataim a recepthez: 

Nincs olyan év, hogy ne készítsek birsalmasajtot. Emlékeim is ezt diktálják gyermekkoromból: nagymamám készített mindig és soha nem mulasztotta el, hogy adjon nekem belőle egy-egy darabot. Mindamellett a kertünkben van egy birsalmafa, amelyik általában gazdag terméssel halmoz el bennünket. Noha az idényben használom a birsalmát főzéshez is, közel-keleti receptek alapján pörkölteket készítek belőle, vagy éppen krémlevest főzök, de a termés zömét birsalma sajt készítésére használom. Az alapreceptet szívesen variálom évről évre. Van, hogy a citromot narancsra cserélem. Idén tettem bele fahéjat, őrölt szegfűszeget és őrölt szegfűborsot. Micsoda csemege télies ízű csemege lesz Karácsonykor!

Elkészítése nagyon sok munkával jár, de megéri. Egész évben fogyasztjuk szeletelve tökéletes kiegészítő gyümölcsökkel teli sajttálakhoz. Spanyol módra chilit is fogyasztunk hozzá, így az igazi! A birsalma sajt jó alapanyag főzéshez is.

A birsalmasajtot elkészítés után antik, fából készült vajformákba töltöm. Így még nagyon szép, egyedi darabok is készülnek. Akár ajándékozásra is megfelelnek.

Külön büszke vagyok arra, hogy életem első receptversenyén a verseny zsűrije Különdíjjal jutalmazta ezt a receptemet, még 2010-ben.

 
Hasznos linkjeim a recepthez:
Tudj meg a birsalmáról érdekességeket, információkat itt: Erisz aranyalmája: a birsalma
Érdekelnek más, birsalmával készített GOCK receptek? Kattints ide: Birsalma receptek
 
Előkészítési idő: 
30
Főzési, sütési idő: 
180

Hozzávalók

2 kg
Birsalma pép
1 1⁄2 kg
Cukor
1 db
Gyömbér (2 cm-es, meghámozva és lereszelve)
1 db
Citrom (reszelt héja és kicsavart leve)
1 marék
Dióbél (durvára vágva)
Elkészítés: 
  1. A birsalmát jól mosd meg és vágd legalább negyedekre a birs méretétől függően. Ne hámozd meg, de vágd ki a magházát és minden esetleg hibás részt.
  2. Főzd meg annyi vízben, hogy éppen ellepje. Ne forrald agyon, csak finoman, éppen puhára, de ne szétesősre főzd.
  3. Botmixerrel pépesítsd, majd a pépesített anyagot mérd le és a mért értéket szorozd meg 0,75-el és annyi cukrot tegyél hozzá. 
  4. Hámozd meg a gyömbért és finom reszelőn reszeld bele a pépbe.
  5. Mosd meg a citromot vagy a választott citrusfélét (a narancsos is nagyon finom, télies ízű) és a héját reszeld, a levét csavard szűrőn keresztül a pépbe.
  6. Most jön az unalmas rész! Tehát készíts magad mellé kedvenc zenédet, vagy kapcsold be a TV-t a kedvenc sorozatoddal. Vagy kérd meg a párod, hogy olykor lelkesítő és ösztönző puszikkal halmozzon el, amíg a pépet lassú tűzön mintegy két órán keresztül főzöd, állandó kevergetés mellett. Türelem, az kell hozzá... Akkor kész, ha szépen bepirosodik és a fakanál látható csíkot húz az edényben.
  7. Ekkor szórd bele a diót, szépen kevergesd el. Zárd el a tüzet és töltsd olajozott formákba. 
  8. Legalább egy napig hűvös helyen tárold, utána borítsd ki a formából zsírpapírral fedett sík lapra és hagyd a hűvös helyen.
  9. Pár naponta fordítsd meg, töröld szárazra és cseréld alatta a zsírpapírt. Ezt addig folytasd, amíg "izzad" a birsalmasajt.
  10. Ha már száraz a felülete, akkor csomagold celofánba és tartsd hűvös helyen.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szeletelve. Sajtokkal, gyümölcsökkel párosítva. Spanyol módra kipróbálhatod csípős paprikával is. Finom!

Recept értékelése: 
Average: 5 (9 votes)
hány csillagot kapott?