Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » március » 12th » Címkék » Nemzetközi gasztronómia » Mediterrán ételek » olasz » Arborio rizs

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Ha nem szereted a rizst...

Sokan nem szeretik a rizst. Talán mert rossz élményeket szereztek a közétkeztetésben, talán mert nem jól választják ki azt a rizsfajtát, amit az asztalukra tesznek. Ha kérdezem, a leggyakoribb válasz: zacskós rizst főzök vagy fényezett "A" rizst főzök.

Én szeretem a rizst...

Ha rizottót szeretnél készíteni, akkor használhatsz mást, mint Arborio rizst?

Hosszúszemű rizst semmiképpen ne használj, még jázmin rizst sem, de próbálkozhatsz más rövidszemű rizzsel is… De ha igazán finom rizottót szeretnél készíteni, akkor kezd azzal, hogy a kedvenc üzletedben megkeresed a polcon az Arborio rizst. Ha nem találsz, akkor inkább aznap ne is készíts rizottót.

Miért?

Az Arborio rizs rövidszemű, kerekded, kissé ovális formájú. Magas keményítő tartalma teszi lehetővé, hogy a rizottó állaga krémes legyen, miközben maguk a rizsszemek (a jól elkészített olasz tésztához hasonlóan) „al-dente” maradjanak. Ezt a tulajdonságát használjuk ki, sőt csalogatjuk elő, amikor a rizottót a folyadék lassú, lépcsőzetes adagolásával készítjük el, állandó keverés mellett. Ezzel az eljárással a rizs keményítő tartalma kiválik a rizsből és ételünk krémesen selymes lesz.

Mint egy igazi rizottó.

Találhatsz belőle barnaszemű változatot is, de maradj a fehérszemű változatnál. Különösebb egészségtani megfontolás nem indokolja az Arborio rizs használatát, ettől nem leszel egészségesebb.

Ugyanakkor ne feledd: minden 100 grammja 170 kalóriát tartalmaz, tehát ha fogyókúrázol, csak módjával…  

 

Recept: Rizstorta olasz módra