Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Perzsa birsalmás csirke recept tajinban elkészítve

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
6
Gondolataim a recepthez: 

Ősszel, ahogy beérik a fánkon, a birsalma  főszereplőjévé válik az életemnek. Elsősorban mert birsalmasajtot készítek belőle. Nem keveset, hanem nagyon sokat. Aki már készített, az tudja, hogy rendkívül fáradságos, időrabló munka ez. Hetekig tartó.

A birsalma kisebb hányadából főzök is. Amíg csak akad ebből az illatos gyümölcsből a hűtőmben. Párom kedvel mindent, ami citromos. De mind közül ez a perzsa étel az egyik nagy kedvence. Aki kedveli az arab ízeket, tudja miért. Aki nem, vagy még próbát sem tett az arab ízvilággal, kezdje ezzel a recepttel. Meg fogja érteni, hogy miért.

Ha lehet, használj hozzá friss gyömbért és kurkumát, de az utóbbit nem lehet mindenhol kapni, helyettesítheted akár mindkettőt is őrölt gyömbér illetve őrölt kurkumával.

Ha van otthon tajin-od, vedd elő és készítsd el ebben. Nem csak azért, mert így az autentikus. Akinek van, az úgyis gyakran használja, nem csak arab ételekhez.

Ha többet akarsz tudni a birsalmáról, kattints ide: Erisz aranyalmája: a birsalma

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

3 db
Birsalma (nagy, meghámozva, nyolcadolva, kimagozva és még félbevágva)
1 kg
csirkemell filé (falatnyi kockákra vágva)
1 db
Gránátalma (kimagozva, opcionális)
250 ml
Csirkehúslé
40 dkg
Csicseri borsó (előfőzött, konzerv)
2 fej
Vöröshagyma (vékonyan szeletelve)
1 ek
Méz
1 tk
Fahéj (őrölt)
1 ek
Koriander levél (apróra vágva)
1 db
gyömbér gumó (2 cm-es, meghámozva és lereszelve)
1⁄2 db
Kurkuma gumó (meghámozva és lereszelve)
2 db
Citrom (kicsavart leve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
3 ek
Vaj
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyaGOCKat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A vaj harmadán pirítsd meg a húskockákat a tajin aljában, tedd félre.
  3. A vaj második harmadán pirítsd üvegesre a vöröshagymát a gyömbérrel és a kurkumával együtt. Húzd a serpenyő szélére.
  4. Add hozzá a maradék vajat és pirítsd meg a birsalmát minden oldalán. Keverd jól össze a hagymával és öntsd hozzá a félretett húst is.
  5. Öntsd fel a csirkelével, add hozzá a mézet, a fűszereket és a citromlevet. Sózzad, borsozzad ízlésed szerint.
  6. Zárd le a tajint és lassú tűzön párold, amíg a birsalma puha nem lesz. Semmi képpen ne addig, hogy a birsalma szétessen.
  7. Öntsd hozzá a levétől leszűrt csicseriborsót és a gránátalma magokat, majd forrald össze. Ízesíts utána ízlésed szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 

Egyszerű dolgod lesz vele: csak szedjed tálba. Ha gondolod, köretként készíthetsz hozzá kuszkuszt is. Ha félreteszel egy kevés gránátalma magot, díszítheted vele az ételt. 

Recept értékelése: 
Average: 3.5 (4 votes)
hány csillagot kapott?