Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Leveles tésztába tekert sárgarépa recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Akárcsak az élet más területein, szeretem a kettősséget az ételekben is. Kötöttség és szabadság. Hagyomány tisztelet és rendhagyó tiszteletlenség. Ha politizálnék, akkor a politika nyelvén ezt így hívnám: konzervatív liberalizmus.

Ha ezt a szemléletet a gasztronómia nyelvére akarom lefordítani, akkor valamely nép, legyen az magyar vagy bermelyik a világból, olyan hagyományos ételét választom áldozatul, amelyik teret ad a változatossághoz. Ilyen lehetőség az észt Porgandipirukas recept, ami roppant egyszerű, de teret ad arra, hogy az alapokat megtartva szinte bármivel gazdagítsd a puritán receptet. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy ma kétszer is elkészítettem az ételt. Egyszer a fotózás kedvéért, aztán mivel vacsorára már semmi sem maradt belőle, hát még egyszer elkészítettem a családnak. Egyszer spenóttal és gorgonzola sajttal, egyszer pedig szárított paradicsommal és fenyőmagvakkal. Melyik volt a jobb? Ízlés dolga, hiszen mindkettő a maga hasonlóságában is különbözve végtelenül finom volt.

Válassz, vagy készítsd el mindkettőt. A kétszeres adag is el fog fogyni, ha nem is azonnal, hát kicsit később, mert ennek az ételnek jellegzetessége, hogy legalább annyira jó frissen sütve tálalva vagy hidegen, órákkal később. Főzni sem kell tudni hozzá és pár perces munkával nem csak finom, de látványos ételt is helyezhetsz a családi asztalra.   

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

1 csomag
Leveles tészta
40 dkg
sárgarépa
1 db
Halványító zellerszár
1 marék
Spenót levél
20 dkg
gauda sajt (lereszelve)
5 dkg
Gorgonzola sajt (szétmorzsolva)
1 tk
Kakukkfű (morzsolt)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 tk
szárított fokhagyma
1 db
Tojás (felverve)
Elkészítés: 
  1. A megtisztított répát és zellerszárat gépi aprítóban pulzáló üzemmódban vágd rusztikusan durvára.
  2. Gőzpárolóban 100 C fokon 6 percig párold puhára (vagy vízben főzd meg).
  3. A leszárazott spenótot gőzpárolóban 100 C fokon 2 perc alatt (vagy forrásban lévő vízben) blansírozzad.
  4. Tedd keverőtálba répakeveréket, keverd össze a sajttal, a fokhagymával és a kakukkfűvel, sózzad borsozzad ízlésed szerint
  5. A tésztát terítsd ki (én előre nyújtottat vásároltam). Ha házilag készíted avagy tömbben, akkor nyútsd ki fél centiméteres lappá.
  6. Melegítsd fel a sütődet 200 C fokra.
  7. Helyezd a tésztalapot sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  8. Terítsd el egyenletesen rajta a megpárolt répás keveréket.
  9. Oszd el a közepén a spenót leveleket és a gorgonzola sajtot.
  10. Hosszanti irányban tekerd fel a tésztát, a végeit jól zárd le és húzzad a tepsi közepére.
  11. A felvert tojással kend meg a tetejét, majd az előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd aranybarnára.
  12. Ha kész, tálalás előtt pihentesd 15 percig.
Ötletek a tálaláshoz: 

Fogyaszthatod melegen vagy hidegen. Vágj nagyjából 3 centiméter széles szeleteket.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?