Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Egyéb ételek, italok » Feketeribizli lekvár recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Gondolataim a recepthez: 

Szívesen készítek lekvárokat a kertemben termett gyümölcsökből. A feketeribizli bokraim a telepítést követő második évben már nagyon bőséges termést hoztak. Igénytelen bokrok ezek, a gazoláson és némi metszegetésen kívül semmi törődést nem igényelnek (én legalább is nem teszek veük semmit). Permetezni sem szoktam, így biztosan tudom, hogy a termésem vegyszermentes és egészséges.

Van, aki kísérletezik cukormentes lekvárokkal, én azonban ezen a téren konzervatív vagyok, a lekvár sajnos vagy nem sajnos, cukkorral készítve a jó. De ha már cukor, akkor a vegyi kezelés mentes bio nádcukrot használom, még a lekvárokhoz is, akkor is, ha drágább. Portói bor hozzáadásával egészen különleges ízű lekvárt kapsz, érdemes így megkóstolnod.

Lekvárjaimban, így ebben sem, nem használok tartósítószereket. Egyfelől nem spórolok a cukorral, másrészt az üvegeket gőzpárolóban sterilizálom (100 Celsius fokon 15 percig), ez eddig teljesen elegendő volt ahhoz, hogy a lekvárjaim kibírják addig, amíg meg nem esszük őket.

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

1 kg
feketeribizli (friss)
80 dkg
Nádcukor
2 ek
Portói bor
1 db
Citrom (kicsavart leve)
Elkészítés: 
  1. A ribizlit jól mosd le és szemezd le.
  2. Öntsd a gyümölcsöt és a cukrot kellően méretezett lábasba (én öntöttvasból készültet használok hozzá).
  3. Nagyon lassan hozd forrásba és állandó keverés mellett főzd amíg meg nem zselésedik..
  4. Zárd el a tüzet alatta és add hozzá a citrom levét, majd keverd hozzá a portói bort, majd hagyd állni pár percig.
  5. Közben sterilizáld a jól kimosott üvegeidet.
  6. Töltsd az üvegekbe a kész lekvárt (csurig) és celofánnal jól zárd le, majd állítsd fejtetőre és pokrócba csavarva hagyd szépen kihűlni, ami akár két napig is eltarthat.
Ötletek a tálaláshoz: 

Én szeretem, ha minden benne marad, de ha akarod, a magokat és a héjakat átpasszírozással eltüntetheted a tiédből.

Fogyaszthatod vajaskenyéren reggelire, de kitűnő párosítás lehet húsos ételekhez is.

Recept értékelése: 
Average: 4.9 (8 votes)
hány csillagot kapott?