Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Nosztalgia GOCK receptek » Bagel

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Évtizedes emlékeim fűznek a bagelhez. Egyszer volt, hol nem volt időkben megjelent az Arany János utcai Metro megállónál egy gyorsétkezde, ahol finom bageles szendvicseket lehetett enni. Aztán Amerikában is élve a mindennapos életem része lett a bageles szendvics.

Ma már újra megjelent itthon is itt ott a kínálatban a bagel, mint szendvics alapanyag. Egy lehetséges alternatívaként a gyorséttermi hamburgerekkel szemben. Te is elkészítheted otthon és készíthetsz belőle legendás LOX (füstölt lacacos) vagy akár tonhalas szedvicset, vagy éppen azt teszel bele, amihez csak kedved támad.

Ha egyszer megkóstoltad a bagel ízét, biztosan rákapsz és amikor csak teheted, készíts belőle finom szendvicseket és a a zsemlét is helyettesítheted vele. Sokkal finomabb!

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

45 dkg
Liszt
1 ek
Cukor
1 tk
1 ek
olivaolaj
1 csomag
instant élesztő
300 ml
langyos víz
5 l
víz (a főzéshez)
2 ek
Cukor (a főzéshez)
2 ek
olivaolaj (a főzéshez)
Elkészítés: 
  1. Keverd össze a három utolsó tételt kivéve az összes összetevőt egy dagasztó tálban (én géppel szoktam).
  2. Nyújtódeszkán kézzel gyúrd még a tésztát vagy 5-10 percig, hogy teljesen homogén, könnyű, kissé ragacsos tésztát kapj. 
  3. Szedd szét a tésztát 8 egyenlő labdaccsá, és leterítve keleszd 20 percig.
  4. Közben melegítsd elő a sütődet 240 fokra és tegyél fel cukros vizet (4-5 liter+ 2 evőkanál cukor) egy nagyméretű edényben.
  5. Sodorj hosszú "nudlikat" minden egyes labdacsból úgy, hogy utána mindegyikből kb. karperec méretű gyűrűt formázhass. Dolgozd össze óvatosan a tésztavégeket.
  6. Takard le ismét a gyűrűket és keleszd további 20 percig.
  7. Vékonyan kend ki a sütőtálcát, helyezd rá a megkelt gyűrűket. Utána vékonyan beolajozhatod a gyűrűk tetejét is.
  8. Helyezd a tálcát a sütőbe és süsd 5 percig.
  9. Vedd ki a tálcát a sütőből és csökkentsd a sütő hőmérsékletét 175 fokra.
  10. Dobj annyi gyűrűt a forrásban lévő vízbe, amennyi kényelmesen elfér a tetején úszkálva egymás mellett. Főzd 2 percig, majd fordítsd meg mindet. Főzd további 2 percig. Amíg a következő adagot főzöd, a megfőtteket csepegtesd le konyhai törlőpapíron. 
  11. Tedd vissza őket felfordítva a sütőtálcára és süsd 10 percig.
  12. Forgasd vissza a már majdnem kész bageleket és süsd őket további 10-15 percig vagy amíg szép aranybarna színt nem kap (én kicsit világosan szeretem, te sütheted sötétebbre is).
  13. Készíthetsz ízesített bageleket is, ebben az esetben az utolsó fázisban borítsd a bagel tetejét egész mákba, szezámmagba vagy szórd meg reszelt sajttal vagy éppen apróra vágott vöröshagymával, ahogy neked a legjobban tetszik.
Ötletek a tálaláshoz: 

Vágd ketté a kihűlt bageleket, töltsd kedvenc alapanyagaiddal, amilyen szendvicset csak szeretnéd. Lehet belőle hideg vagy meleg szendvics is.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?