Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2016 » november » 27th » Címkék » Alapanyag » Gyümölcs » Gránátalma » Gránátalma

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Egy kis történelem…

Mikor a kezedbe veszed ezt a csodaszép gyümölcsöt, akár Éva helyébe is képzelheted magadat a Paradicsomban (mert egyes feltételezések szerint, a birsalmával vetekedve, a gránátalmát tartják valószínűnek. Az biztosnak látszik, hogy nem alma lehetett az a bizonyos alma). A gránátalmát ha nem is a tiltott fáról szakajtottad le, de az egészség fájáról biztosan.

Akár igaz a feltételezés akár nem, mindenképpen egy legalább 6000 éves múltra visszatekintő gyümölcsben gyönyörködhetsz (régészek találtak Cipruson 5000 évvel ezelőttről származó gránátalma leletet.) Őshazája Perzsia (a mai Irán területe), azóta azonban nem csak Közel-Keleten, hanem szerte a világban elterjedt gyümölccsé vált (a mediterrán európai országokban, az Egyesült Államokban, Dél-Kelet Ázsiában, Oroszországban és Kínában egyaránt tömegesen termesztik).

Eltarthatósága és táplálósága miatt lett népszerű, így számtalan ősi kultúrában hangsúlyos szerephez jutott. Utalást találhatsz a gránátalmáról a Tórában, a Koránban, Homérosz műveiben és az Ó-Egyiptomi kultúrában egyaránt. A görög mitológiában a házasság felbonthatatlanságának a jelképe lett (nem ártana, ha erről a modern európai kultúrákban is gondolnának). Nagy népszerűségnek örvendett a mór és az örmény kultúrában is. A vallási kultúrákban többféleképpen jelenik meg, mint jelkép. Egyiptomban a halál utáni élet, az iszlám a testi és lelki egészség szimbólumaként tiszteli, a Zen Buddhisták áldott gyümölcsként tisztelik. A keresztény vallásban pedig Jézus feltámadásának szimbólumaként is használták.

 

A gránátalma

A gyümölcs kisméretű fa vagy bokor látványos termése, maga a fa is szép (készítenek belőle Bonsai-t is), csak úgy mint a virága, ami úgyszintén megkapóan piros. Már az ősi kultúrákban is felismerték gyógyhatásai mellett egyéb felhasználási területeit is, így használták vörös festékanyagként is.

A gránátalmafa (Punica granatum) számtalan variációban létezik, gyümölcsei eltérnek egymástól méretben és ízben egyaránt. Az általában piros és vékony héj mögött erős és vastag, kesernyés ízű réteg foglalja magába a többszáz (egyesek szerint éppen 613), gyémánt formájú, mélyvörös színű magot. A magok könnyen kipukkadó vékony héja mögött rejlik a gyümölcs leve, ami körbezárja az erős, de rágható szőlőmagszerű magot.

Nem könnyű és nem „veszélytelen” a gránátalma magjaihoz jutni. Különböző technikák léteznek a magokhoz jutáshoz, egyik sem rövid eljárás. Egyesek arra esküsznek, hogy a gyümölcsöt keresztirányban kettévágják, majd egyszerűen kiütögetik belőle a kihulló magokat. Jómagam inkább áldozatos munkával körben lefejtegetem a fehér réteget, a gyümölcsöt szekciókra bontom, majd a magokat egyenként kiszedegetem. Rituálé lett ez már nálunk, irányításom alatt gyermekeim is jókedvvel szedegetik ki a magokat, lerövidítve ezzel az időt (hogy minél hamarabb ehessék). Vigyázat, ha nem vagy eléggé óvatos, akkor a kipattanó magokból kifröccsenő lé szinte kimoshatatlan pacákat ejthetnek a ruhádon!

 

Miért egészséges a gránátalma?

A gyümölcs igen gazdag C vitaminban, pantoén savban, káliumban, flavoniodokban és phenolban. Ugyancsak nagy mértékben tartalmaz telítetlen olajokat, antioxidáns anyagokat és növényi rostokat.

 Kutatások folynak, hogy bebizonyítsák, milyen pozitív hatásai lehetnek a gránátalma fogyasztásának a rákmegelőzésben, különböző szív és érrendszeri betegségek, vese problémáknak, cukorbetegségnek megfázások tüneteinek és agyi károsodások kezelésében.

 

Hogyan fogyaszd a gránátalmát?

Elsősorban természetesen nyersen, szimplán csak elrágcsálva a magokat, de a gyümölcs levét kitekerve fogyaszthatod juice-ként is. Feldolgozva elsősorban a koktél készítésben használatos Grenadin szirupként.

Ételek készítésében is kiváló alapanyag, elsősorban itt is nyersen felhasználva gyümölcs salátákban, de akár levesekben, húsételekhez is kínálhatod.

 

Kérlek, hogy böngészd át azokat a receptjeimet, amelyek tartalmaznak valamilyen formában gránátalmát (kattints a recept nevére):

Buggyantott tojás pehelyágyon

Perzsa birsalmás csirke tajinban elkészítve

Tésztasaláta, gyümölccsel gazdagon

Karácsonyfa tészta

Spenót leves mentával