Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2014 » február » 17th » Címkék » Alapanyag » Sherry ecet » Sherry ecet (Vinagre de Jerez Reserva)

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Az ecetekről...

Van olyan is, hogy étkezési ételecet, de ezt ha lehet, inkább felejtsd ki az ételekből, ettől még takarítani remekül és szépen lehet vele, ha bírod az „illatát”…

Rizsecet:

Az ázsiai, elsősorban japán és kínai kultúrában komoly hagyománya van a teljes kiőrlésű rizsből nyert alkohol párlatából készülő eceteknek. Ázsiai ételekben, salátákban használd bátran.

Balzsamecet:

A szőlőből készülő olasz (modenai) balzsamecetnek az olasz ételekben, salátákban nincsen párja.

Cider ecet:

Almából készül, igazán nemes ecetfajta, bővebben itt olvashatsz róla: ACV (Alma cider ecet)

Borecet:

Legyen az fehér vagy vörösbor ecet természetesen mi másból készülhetne, mint speciális eljárással fehér vagy vörösborból. Gyanakodj, ha túl olcsón találod a kedvenc üzleted polcán, nagy valószínűséggel csak fermentált szőlőléből készült ecetet tartasz a kezedben. Inkább tedd vissza.

És van a Sherry ecet:

Az igazán igényes és különleges ízek kedvelőinek egyenesen Spanyolországból…

A méltán híres dél-spanyolországi Jerez (korábban Xerex) szőlőtermő vidék jellemző bora a Sherry, amit palomino és pedro ximenez szőlőből készítenek. A szőlőtermelést talán a főníciaiak, még valószínűbben görög származású bevándorlók honosíthatták meg Spanyolországban, időpontja nagyjából 5-600 ével Krisztus születése előttre tehető. Akárhogy is történt, a környékbeliek a tökélyre fejlesztették azt Andalúziában és ha igazán finom sherry borra vágysz, innen származót vásárolj. Jimenez azonban nem csak erről, hanem a belőle különleges technikával (criaderas vagy soleras) készülő nemes ecetről is híressé vált. A nagy gonddal kiválasztott borokból legalább hat hónapon keresztül, tölgyfahordóban készül az ecet, de ha igazán különlegességre vágysz, válaszd a legalább két évig érlelt, Reserva felirattal ellátott üveget.

Amit ebben az üvegben találsz, semmilyen más ecettel nem helyettesíthető, leginkább a balzsam ecetre hasonlító, egyszerre édes és mégis kissé savanyú különleges ízvilág. A mahagóni színű folyadékból kiérződik a karamell, a szőlő és a citrusfélék íze egyaránt.

Ha már egyszer kinyitottad az üveget sem kell hűtőszekrényben tárololnod, elég ha hűvös, sötét helyen tartod, értékéből mit sem fog veszíteni.

Elég egy vagy éppen két evőkanál az ételben, salátában ahhoz, hogy egyedi jelleget kölcsönözzön neki. Ugyanakkor gondolj arra is, ha nem csak az íz számít neked, hogy ugyanennyi mennyiségű sherry ecet az ételben hatékonyan csökkenti annak glukémiás indexét, ami elsősorban cukorbetegek számára előnyös. Mindamellett bizonyítottan jó hatással van az emésztő rendszerre, javítja a koleszterin szintet és csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

 

GOCK receptek sherry ecettel: 

Sherry ecet