Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » december » 4th » Címkék » Alapanyag » Zöldségek » zellerszár » Zellerszár

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A hagyma és a fokhagyma után a zellerszár a harmadik leggyakrabban használt alapanyag a konyhámban. Csak zellerszárként beszélek róla, így sokan visszakérdeztek már, milyen zellerszárról beszélek?

A halványító zellerről? Vagy az angol zellerről? Vagy a francia zellerről? Folytathatnám is akár a sort, hiszen kevés ország van a világon, ahol ne termesztenék és használnák ezt a népszerű zöldséget. Mi magyarok ugyan leragadtunk egy kissé a gumós zellernél, amit sokan nem is szeretnek, így aztán a zellerszár nálunk mégsem olyan népszerű, mint amilyen lehetne. Nézd csak meg a kedvenc bevásárló helyed polcán! Találsz? Ha igen, milyen gyakran látod ott?  Aligha túl sűrűn…

 

A vadzeller

Bármelyik országban is termesztik valamelyik variációját, a vadzeller az őse a zellerszárnak. Már az ókorban is széles körben ismert volt. Beépítették étrendjükbe, használták gyógyszerként is. Gumója szinte nincs is, szára ellenben akár 40 cm-es is lehet, 3-4 cm-es vastagsággal, tehát mondhatni fordítottja a nálunk közismert gumós zellernek.

A szárát fogyaszthatod, amely húsos, ropogós és lédús. Amíg friss persze. Aki egyébként nem szereti a gumós zeller erős, domináns ízét, figyelem! A zellerszárnak nagyon gyengéd zeller íze van, ezért könnyű megszeretni.

 

Miért használj zellerszárat?

Elsősorban azért, mert finom. Azonban ezen felül nagyon sok olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amely indokolja, hogy te is beépítsd az étrendedbe, mert egészséges.

 

Ha nincs éppen fogkeféd…

  • Talán a szájhigiénére gyakorolt hatása legérdekesebb. Hiszen sok olyan zöldséget, gyümölcsöt, magvakat találsz, melyek vitaminban és ásványi anyagokban dúskálnak, de melyik jó még „fogkefének”?

Fogkrémet azért ne nyomj rá (elrontod az ízét), csak rágcsálj el egy-két zellerszárat és kész is. Növényi rostjai szinte mindent levakarnak a fogaidról, a nyelvedről, az ínyedről. Így megszünteti a kellemetlen szájszagot is. (ha randizni mész, rágógumi helyett vihetsz magaddal zellerszárat is, azonban ne csodálkozz, ha a partnered furcsán néz majd rád, ha előkapod a zsebedből, táskádból)…

  • Rákmegelőzés

Kumarin tartalmánál fogva ( a fahéjhoz hasonlóan) segít a rákmegelőzésben (aktívabbá teszi a fehérvérsejteket). A fenolsav és más anyagok együttes hatásaként gátolja a ráksejtek növekedését.

  • Gombás fertőzések leküzdése

Talán feltűnk, hogy a zellerszár a hűtőben elég nehen romlik meg. Ellenáll a gombáknak, így ezt az előnyös tulajdonságát te is kihasználhatod, ha gombás fertőzéssel küzdesz.

  • Gyomorrontás

Enyhíti a fájdalmakat, görcsöket, csökkenti a puffadást.

  • Szénanátha

Sokakat gyötör a szénanátha (én már szerencsére kinőttem), azon kevés zöldségfélék közé tartozik, amely csökkenti a kellemetlen tüneteket.

  • Luteolin tartalma javítja a memóriád.
  • Számtalan olyan anyagot tartalmaz, amelyek eggyüttes hatásaként eredményesen csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit.

 

Zellerszár a számok tükrében (1 db zellerszár a napi szükséglet százalékában)

Bátran használhatod fogyókúrás diétád során, hiszen mindössze 10 kalóriát tartalmaz, emellett rendkívül alacsony a szénhidrát tartalma (1%) és zsírt nem tartalmaz. Növényi rostjai a szükségleted 4%-át fedezi.

Vitaminok: Kiemelendő a folsav és a Kvitamin tartalma

A=6%, C=3%, K=23%, folsav=6%

Ásványi anyagok: magas kálium tartalma figyelemre méltó

Kálcium=3%, Vas=1%, Magnézium= 2%, Foszfor= 2%, Kálium=6%

 

Hogyan fogyaszd?

Vágd le a leveleit, távolítsd el az alsó, fehér részét, jól mosd meg és...

Nyersen:

  • Bármikor, amikor a hűtőd felé jársz
  • Salátákban
  • Mártogató pálcának
  • juice-nak önmagában vagy mással keverve (sárgarépával és almával együtt nagyon finom)

Főzve:

  • Vékonyan szeletelve vagy apróra vágva