Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » december » 3rd » Címkék » Alapanyag » Babok » mungó bab » Mungó bab

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Kicsi a bors, de erős!

Átvitt értelemben igaz a mondás a zöld mungó babra is, ami ugyan méretre kicsi, de az egészséges táplálkozásban betölthető szerepe óriási (lehetne).

Számtalan néven (moog dale, mungo, green soy, green gram) ismert ez az eredetileg Indiában legalább 4000 éve őshonos babfajta (Vigna radiata). Gyorsan teret nyert az ázsiai országokban, így ugyancsak legalább kétezer éve termesztik, ezzel együtt fontos étkezési alapanyagnak számít a kínai, a japán, a thai, vietnámi és koreai konyhákban. Azóta termesztik számottevő mennyiségben egyes mediterrán országokban, de az Egyesült Államokban is.

Előszeretettel fogyasztják a babcsírát és magát a babot is levesekben, főzelékféleségekben, desszertekben is. Készítenek belőle lisztet és tésztát is.

Magyarországon elsősorban az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei fogyasztják, különleges tekintettel a vegetáriánusokra. A mungo bab egzotikum, ezért széleskörű felhasználása még várat magára, pedig…

 

A mungó bab nagyon egészséges

Nagy mennyiségű növényi rostot tartalmaz. Segít fenntartani az egészséges emésztést, csökkenti a vér koleszterin és cukor szintjét.

Nagyon gazdagon tartalmaz ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, magnéziumot, folsavat, cinket, vasat és foszfort, így segít megőrizni az egészséges szívműködést, fontos alapanyag a várandós anyáknak.

Sok C-vitamint tartalmaz, így segít a megfázásos betegségek elkerülésében.

Bizonyos ráksejtek szaporodását csökkenti, elsősorban így alkalmas a mellrák megelőzésében.

Csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit és segít megelőzni a csontritkulást.

Mindamellett, hogy jelentős mennyiségű proteint tartalmaz, alacsony a kalória és a szénhidrát tartalma, még a telítettség érzetét is növeli, így hatásosan alkalmazható fogyókúrás diétákban.

Kálium tartalmánál fogva segít a normális vérnyomás fenntartásában.

 

Mindez számokban (10 dkg nyers mungóbabot nézve, a napi szükséglet százalékában):

Energia tartalom: 31 kalória, 6,5%

Zsírtartalom: 0%

Szénhidrát: 2%

Vitaminok:

C=23%, K=43%, folsav=16%

Ásványi anyagok:

Vas=5%, Magnézium=5%, Foszfor=6%, Kálium=4%, Cink=3%, Réz=9%, Mangán=10%

 

Nézd meg, hogy mit ajánlok kipróbálni a mungó babbal: Mungó bab főzelék