Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » október » 2nd » Címkék » Alapanyag » Magok » fenyőmag » Fenyőmag

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

A fenyőmag csontszínű, hosszúkás alakú, kb. 1 cm hosszú édeskés, lágy és vajas ízű mag. Többféle fenyőfa termése alkalmas fogyasztásra, de leggyakrabban a Pinus sibirica, Pinus koraiensis vagy a Pinus gerardiana fenyőfélék használják. A magokat legtöbbször kézi munkával távolítják el a tobozból, ezért a fenyőmag ára magas.

Én azért használom nagyon gyakran a fenyőmagot, mert ízlik, de…

 

…a bölcs azt mondta:

Aki gyengének érzi magát az egyesülésben, az igyon meg lefekvés előtt egy pohár sűrű mézet és egyen meg húsz szem mandulát és száz fenyőmagot.

Három napig csinálja ezt folyamatosan. ..

…Hasonló hatású, ha a teve púpjából kiolvasztott zsírral kenjük be a hímtagot közvetlenül az egyesülés előtt. Így az csodákra lesz képes, és a nő áldani fog érte.”

(Muhammad an-Nefzawi: Az illatos kert)

Én a tevezsír helyett inkább a fenyőmagot választanám! :-)

A képen éppen száz fenyőmag látható, ha nem hiszed, számolj utána!

 

A vágyfokozókról általában

A vágyfokozók vagy afrodiziákumok (az elnevezés a görög mitológia szerelemistennője, Afrodité nevéből származik, aki a mitológia szerint olyan vonzerővel rendelkezett, mint senki más. Se isten, se ember.) olyan anyagok, amely a hiedelmek szerint élénkítik a nemi vágyat és a nemi aktivitást. Noha a tudomány eddig egyetlen természetes vágyfokozó anyagot sem tart tudományosan megalapozottnak, nagyon sokan hisznek hatásukban.

Mint tudjuk, mindkét nem szexuális vágyainak kialakulásában fontos és alapvető szerepet játszik a hormonháztartás egyensúlya, azon belül is a tesztoszteron hormon szintje. Köznapian szólva, ha a hormonok egyensúlya felborul, semmi sem úgy működik, ahogy működhetne és fordítva, ha az egyensúly fennáll, akkor minden megy magától.

Látunk, hallunk, érzünk, gondolunk, érintünk valamit, ami elindít egy láncreakciót az agyunkban. Bonyolult hatásmechanizmus eredményeképpen izgalmi állapotba kerülünk, mire agyunk visszajelzésképpen olyan anyagokat termel (többek között dopamint), melyek hatására ezt az egész folyamatot jónak és kellemesnek érezzük.

A vágyfokozók hívei szerint ezek a természetes anyagok kétféleképpen hathatnak. Egyfelől az agyban, másfelől bizonyos szerveknél közvetlenül. Bizonyos kutatások szerint a vágyfokozók némelyike valóban elősegíti a szexuális vágy kialakulásában szereplő hormonok vagy kémiai anyagok valamelyikének termelését, ugyanakkor kétséges, hogy ennek mértéke valóban eléri-e azt a mértéket, amely valóban befolyásolja a vágy kialakulását. Ennek ellenére sokan esküsznek rá, hogy ezek az anyagok valóban hatásosak nemi életük serkentésében, ami akár betudható lehet a vágyfokozók placebo hatásának is.

 

A fenyőmag, mint vágyfokozó

A fenyőmag a kagylókhoz és a kaviárhoz hasonlóan magas cink tartalommal bír, amely fontos szerepet játszik a spermium termelésében és a libidó növelésében.

Az arab kultúrában a fenyőmag fontos szerepet töltött be a férfiak nemi potenciáljának karbantartásában, ahogy azt az Illatos kertből származó idézetben is olvashatod.

De miért éppen 100 szem? Miért nem 3 dkg vagy éppen egy maréknyi?

Vajon ha veszed a fáradságot, hogy kiszámolj egy zacskó fenyőmagból éppen 100 szemet, három egymást követő estén, majd összekevered éppen 20 szem mandulával és mézzel, akkor (amennyiben pozitív változást vált ki) a cink hatását tapasztalod? Vagy mindössze az időigényes folyamat arra késztet téged, hogy közben gondolj a szexre és a gondolat maga teszi a dolgát?

Vagy még inkább, ha a párod kínálja neked a kiszámolt fenyőmaggal teli tálkát? Finoman jelezve ezzel félreérthetetlen szándékát? Az ő fenyőmagtálka formájában kifejezett vágya nem elég ösztönző számodra, hogy a te vágyaid is felébredjenek iránta?  

Hiszel vagy sem a fenyőmag vágyfokozó hatásában, fogyaszd bátran, mert egészséges…

 

A fenyőmag élettani hatásai

A fogyókúrázóknak elsősorban éhségcsökkentő és anyagcsere serkentő tulajdonságai miatt ajánlott, mely tulajdonságát a rendkívül ritka, többszörösen telítetlen omega 6 zsírsavnak, a pinolénsavnak köszönheti, amely: 

  • Telítettség érzetet ad
  • Semlegesítik a savakat
  • Növelik az anyagcsere hatékonyságát
  • Javítanak a cukorbetegség mellékhatásain
  • Megelőzik az ízületi gyulladást
  • Enyhítik a menstruációs görcsöket
  • Javítják a körmök, haj és bőr állapotát
  • Megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását
  • Csökkentik a koleszterinszintet, vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát

Más magvakhoz hasonlóan gazdag olajsav tartalma segíti a koleszterin szint szabályzását, csökkenti a káros (LDL), ezzel egyidejűleg növeli a hasznos (HDL) koleszterin szintet a vérben.

Magas E vitamin tartalma antioxidánsként segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. Csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát és különféle rákfajták kockázatát. Lelassítja az öregedés folyamatát, a ráncok megjelenését is késleltetheti.

Glutén mentes, így glutén érzékenyek is fogyaszthatják.

Ugyancsak magas komplex B vitamin tartalma csökkenti a fáradtság érzetét, csökkenti a stressz helyzetek káros hatásait.

Magas mangántartalma fontos szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában. Az anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatása komplex. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához, de segít a vércukorszint szabályozásának folyamatában is.

 

És ha a számok is érdekelnek

(100 mg fenyőmagra vonatkoztatott a napi szükséglet százalékában)

 

673 kalória 34%

 

Ásványi anyagok:

Kálcium 2%, Vas 31%, Magnézium 63%, Foszfor 57%, Kálium 17%, Nátrium 0%, Cink 43%, Réz 66%, Mangán 440%, Szelén 1%

Vitaminok

 A Vitamin 1%, C Vitamin 1%, E Vitamin 47%, K Vitamin 67%, B1 Vitamin 24%, B2 Vitamin 13%, B3 Vitamin 22%, B6 Vitamin 5%, B9 Vitamin 8%, Pantoténsav 3%,

 

Hogyan fogyasszad?

A fenyőmag natúr állapotában puha, sokkal élvezhetőbbé teheted az állagát, ha előtte szárazon megpirítod.

Megpirítva nagyon finom salátákba szórva, torták (sütemények) tésztájához keverve, de a mediterrán, főleg a szicíliai konyha gyakran használt alapanyaga tésztaételekhez. De a talán legismertebb felhasználási területe a különböző pesto-félék.

Kattints ide, ha fenyőmagos GOCK receptekkel szeretnél megismerkedni: Fenyőmag receptek