Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » március » 15th » Címkék » Alapanyag » Rizs » sushi rizs » Sushi rizs

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Ha nem szereted a rizst...

Sokan nem szeretik a rizst. Talán mert rossz élményeket szereztek a közétkeztetésben, talán mert nem jól választják ki azt a rizsfajtát, amit az asztalukra tesznek. Ha kérdezem, a leggyakoribb válasz: zacskós rizst főzök vagy fényezett "A" rizst főzök.

Én szeretem a rizst... Mert minőségi rizsfajtákat használok receptjeimben.

Ha sushi, akkor: sushi rizs

A sushi rizs rövidszemű fajta, Japánban több mint 2000 éve termesztik ezt a fajtát, mely a magas keményítő tartalmának köszönhetően ragacsos rizsként is ismert. Sushi készítésénél pontosan ezt a tulajdonságát használjuk ki, hosszú szemű rizsfajtát sushi készítéséhez semmiképpen ne használj.

Ha jó minőségű sushi rizst szeretnél vásárolni, keresd azokat a zacskókat, amire remélhetőleg számunkra is olvasható módon feltüntetik, hogy Koshihikari vagy Koshi rizs, de legalább azt ráírták, hogy sushi rizs. Nem értékes vitamin vagy éppen ásványi anyag tartalma miatt használd, mert nincs ilyen jellemzője. Ugyanakkor ne feledd, hogyha fogyókúrázol, akkor ebből a rizsfajtából se fogyasszál túl sokat, mert 100g főtt sushi rizs bizony 336 kalóriát tartalmaz.

 

Hogyan készítsd el?

 Mielőtt megfőznéd, többször öblítsd át, egészen addig, amíg az átfolyó víz víztiszta nem lesz. A rizsben magában található keményítő tartalom éppen elegendő lesz, hogy összeálljon a rizsed sushivá.

  1. A sushi rizst pároljad, a hozzáadott víz mennyisége legyen egyenlő a rizs térfogatával.
  2. A megpárolt rizst vagy egy nagyméretű vágódeszkára terítsd vagy öntsd át egy nagy tálba.
  3. A sushi rizs mennyiségétől függően (körülbelül a megpárolt rizs térfogatának negyedének megfelelő mennyiségben) készítsd el a következő folyadékot: 4 rész rizsecet, 2 rész cukor és egy rész mirin. Forrald fel és hagyd, hogy a cukor felolvadjon, utána hagyd kézmelegre hűlni, hogy könnyedén dolgozhassál vele.
  4. Öntsd a rizshez, jól keverd össze, hagyd állni és olykor keverd meg újra. Ha deszkán készíted, akkor egyszerre kevés folyadékot spriccelj a rizsre és egy nagy kés tompa felével ide-oda tologasd a rizsszemeket, amíg a folyadékot fel nem issza. Folytasd ezt addig, míg a rizs az összes folyadékot magába nem issza.