A libacomb, amelyik egészen Szardíniáig gyalogolt...


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Durum tészta
Főételek
Húsos ételek
szárnyas
liba
Ősz
Ünnepi receptek
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
Olasz tészta recept
olasz
Sáfrány
fenyőmag
Fenyőmag receptek
Sherry ecet
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

2 db
libacomb (minden lehetséges zsiradéktól megfosztva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 csomag
Sáfrány
3 dl
víz (meleg)
1 dl
Sherry ecet
1 marék
Mazsola
5 dkg
Fenyőmag (szárazon megpirítva)
2 ek
kapribogyó (apróra végva)
4 db
Szardella filé (apróra vágva)
25 dkg
Fregola Sarda tészta
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
50 ml
olivaolaj
4 ág
Szurokfű (avagy oregano, a tálaláshoz)
Főzési, sütési idő: 
90 perc
Gondolataim a recepthez: 

Köztudottan nem rajongok a szárnyasok lábaiért, mint étel alapanyagért. Egy tervem azonban nem úgy valósult meg egy másik étellel, ahogy szerettem volna és vészmegoldásként ezt  az ételt raktam össze, ha már a fotós kolléga éppen hozzám készült, hogy főzzünk és fotózzunk.

Ezt a libát egészen Szardíniáig gyalogoltattam, hogy olyan étel főszereplője legyen, amiben még nekem is fogyaszthatóvá válik. A Fregola Sarda helybéli, a tarhonyához hasonló megjelenésű, az izraeli kuszkusszal rokonságban lévő durum búzából készült tészta. A szerkezete durvább és a pörkölésnek köszönhetően az íze enyhén füstös.

De jó is volt a libával...

ui.: Márton napi liba receptnek is jó lehet azoknak, akik ezen a napon is a nem szokványosat keresik...

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha többet szeretnél tudni a Sherry ecetről, kattints ide: Sherry ecet (Vinaigre de Xeres Reserve)

Ha meg szeretnél ismerkedni a receptben használt tésztafajtával, kattints ide: Fregola Sarda

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy megfelelő méretű, elég mély serpenyőben pirítsd meg az olívaolajban mindkét felét a sóval és borssal bedörzsölt libacombnak. Lassú tűzön tedd ezt, legalább oldalanként 5-6 percig. Vedd ki és tedd félre.
  3. Tedd a serpenyőbe a hagymát és pirítsd üvegesre, majd tedd hozzá a fokhagymát és a szardella filét, pirítsd tovább két percig.
  4. Öntsd fel a sherry ecettel, tedd hozzá a kapribogyót és a mazsolát. Jól keverd össze, majd helyezd rá a combokat és lefedve, nagyon lassú tűzön legalább másfél órán keresztül pároljad. Időnként fordítsd meg.
  5. Amíg a hús párolódik, főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Szűrd le, keverd össze egy kevés olívaolajjal és tartsd melegen.
  6. Amikor kész, vedd ki a húst és hagyd meghűlni. Közben fedő nélkül hagyd a serpenyő tartalmát a tűzön, hogy a leve szinte teljesen elfőjön. 
  7. Fejtsd le a csontról a húst és szedd szét szálasra. Helyezd vissza a húsdarabkákat  és az előzőleg a pár kanálnyi vízben vízben feloldott sáfránnyal. Jól keverd össze.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Helyezz a tányérra egy adagnyi megfőtt, leszűrt és olajjal összekevert tésztát egy tálalógyűrűbe, majd zömítsed.
  2. Szedj a tetejére a raguból, majd óvatosan húzd le a gyűrűt.
  3. Szórd meg a tetejét egy kevés fenyőmaggal.
  4. A tányért díszítheted egy szurokfű ágacskával.