Pomarola, az egyszerű spagetti szósz receptje


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Címkék: 
Vegetáriánus
Mártások, szószok
Szezonális receptek
Nyár
Ősz
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
olasz
Olasz tészta recept
Bazsalikom
fahéj
himalája só
Paradicsom
fokhagyma
Holland chili paprika
Hány személyre?: 
12

Hozzávalók

1 kg
koktélparadicsom (megmosva és felezve)
1 kg
Paradicsom (megmosva és cikkekre vágva)
6 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 marék
Bazsalikom levél (vékony csíkokra vágva)
1 tk
Fahéj (őrölt, opcionális)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 db
Chili paprika ( apróra vágva, opcionális)
1 dl
olivaolaj
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

- Guido, te olasz vagy, igaz? Akkor ismersz egy jó spagetti szósz receptet? - kérdezi Kevin Costner (egy egyébként kissé félresikerült akciófilmben) a WC kagylóhoz kötözött alvilági ellenfelét félig apaként, félig pedig bérgyilkosként. Guido, hogy mentse az irháját már (átszellemülten el is feledve egy pillanatra, hogy veszélyben az élete) diktálja is a telefonba az anyai örökség részeként átadott spagetti szósz receptjét Coster lányának. Aki éppen randira készül, éppen a szörnyen nagy terrorista fiával...

A Pomarola (avagy pummarola) szósz az alapvető olasz tésztaszószok legegyszerűbbjei közé tartozik, így fokozottan igaz rá, hogy íze nagymértékben függ a felhasznált alapanyagoktól. A paradicsom éretten, frissen szedve a legfinomabb. Vásárolhatod parasztnéniktől/bácsiktól a piacon, de a legjobb, ha a saját konyhakertedből szeded, tépkeded a zöldellő bazsalikomod leveleket és szedsz egy fej friss fokhagymát is. Ha ezt megteheted, nagyon szerencsés vagy: hiszen egész nyáron elkészítheted ezt a finomságot mindössze pár perc alatt. Ha elég nagy a konyhakerted és a termés is kiváló, akkor lehet arra számítani, hogy több paradicsom fog megteremni, mint amennyit a családod el tud fogyasztani frissen. Ha ez a helyzet, akkor már a nyár folyamán szükség lehet a többlet termés megmentésére szűkösebb időkre. A felesleget befőzheted paradicsomlé formájában (igyekszem az idény végére 25-30 liter paradicsomlevet befőzni félliteres adagokban) is, másik lehetőség, ha kész szószt teszel el a mélyhűtőben, csak fel kell olvasztani, közben tésztát főzni és máris kész a nyáridéző finom vacsora.

Készítheted ezt a szószt serpenyőben (vagy nagyobb adagban lábasban) vagy ha gyomorégés formájában problémád van a paradicsom savasságával, akkor akár sütőben is.

Ha szereted a csípős ízeket, akkor a bazsalikomot helyettesítsd chili paprikával (az olaszok feltétlenül elhagyják ebben az esetben a bazsalikomot), petrezselymet viszont használhatsz hozzá.

A só és bors mellett ízesítheted a szószt balzsamecettel (ami természetes glutamát tartalmú, így ízfokozó) és/vagy egy kevés őrölt fahéjjal. 

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Olvass ezt-azt a recepthez ajánlott tésztáról itt: Spaghetti

Vagy válassz a szószhoz más kedvedre való tésztafajtát itt: Olasz tészták térképe

Olvass érdekességeket a receptben használt alapanyagokról itt: 

Paradicsom Bazsalikom fahéj 

 

Nézz meg más, ugyancsak nagyon híres és alapvető olasz tésztaszószokat, ahogy GOCK készíti:

GOCK Marinara szósza: Marinara szósz recept

Az autentikus Bolognai szósz receptje: Bolognai spagetti

A gombás Boscaiola szósz: Trottole erdei gombákkal, paradicsomosan

Alfredo szósz: Alfredo rózsaszín álma

Arrabiata szósz: Arrabiata szósz

Puttanesca szósz: Puttanesca tengerész módra kitekerve

Carbonara szósz: Spaghetti alla Carbonara

Amatriciana szósz: Spaghetti alla Matriciana

Recept értékelése: 
Average: 4.7 (10 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 

Sütőben:

  1. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  2. Egyik tálcára halmozd az olajban megforgatott paradicsom cikkeket, a másikban pedig a felezett koktélparadicsomokat, szórd rá a szeletelt fokhagymát, a bazsalikomot és a további fűszereket, locsold meg a maradék olajjal, majd forgasd jól meg.
  3. Süsd a paradicsomokat 20 percig.
  4. Ha kész, öntsd a tálca tartalmát turmix gépbe és jól dolgozd össze.
  5. Végül sűrűszövésű szitán passzírozd át.

Serpenyőben:

  1. Szedd le a paradicsom héját, majd darabold fel (vagy télen helyettesítsd egy doboz paradicsom konzervvel).
  2. Hevítsd fel az olajat, tedd bele a fokhagymát és a bazsalikomot (vagy a chili paprikát) és pirítsd egy-két percig.
  3. Add hozzá a paradicsomot, ízlésed szernt fűszerezd, majd főzd szósz sűrűségűre.
  4. Ha kész, sűrűszövésű szitán passzírozd át.
Ötletek a tálaláshoz: 

A kifőtt tésztát forgasd össze egy adag szósszal, majd szórd meg egy kevés parmezán sajttal.

A másik három adagot szétosztva, adagonként tedd a mélyhűtőbe későbbi felhasználásra.