Kétparadicsomos salsával sütött harcsa recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Főételek
Halas ételek
Folyami halak
Harcsa receptek
Szezonális receptek
Nyár
Ősz
Nemzetközi gasztronómia
Amerikai ételek
mexikói
Zöld paradicsom receptek
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dkg
Harcsafilé (magyar)
4 db
Tortilla lap (kisméretű)
4 db
Zöld paradicsom (kis kockákra vágva)
8 db
Paradicsom (kis kockákra vágva)
1⁄2 db
Kaliforniai paprika (piros) (kis kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1⁄2 csokor
Koriander levél (apróra vágva)
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
  kis
Őrölt koriander mag (ízlés szerint)
  kis
Őrölt kömény mag (ízlés szerint)
  kis
Őrölt cayenne bors (ízlés szerint)
  kis
Só (ízlés szerint)
1⁄2 db
Habanero paprika (apróra vágva, tűrőképesség szerint)
2 db
Avokádó (érett) (meghámozva, kimagozva, összevágva)
1 ek
Tejföl
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

A recept úgy indult, hogy egy barátom kifogott egy harcsát. Szenvedélyes horgász, sok halat fog ki, kedvence a harcsa. Megkért, hogy adjak neki rendhagyó harcsa recepteket: olyat ami nem harcsapaprikás vagy nem rántott harcsa.

A szürke (európai) harcsánk remek halfajta, igazán versenyképes a tengeri halakkal: ízében, állagában és felhasználhatóságában egyaránt. Képzeletben bejárattam a világot a barátomtól kapott harcsafilékkel és kipróbáltam, hogyan működik mexikói, thai vagy japán konyhai ízlésvilágban. Azt gondolom, magyar folyóvizeink harcsája bárhol megállná a helyét, nem is akárhogyan. Úgyhogy ne cseréld le afrikai harcsára, nem éri meg.

Ez a recept nem paprikás, de habanerós... Nem bundás, de tortillás... Mexikói felfogásban elkészített magyar harcsa. Különösebb főzőtudás nélkül is könnyen és gyorsan elkészíthető recept,

Nem szereted a halat? Próbáld ki ezt a receptet és meg fogod szeretni. 

 

Próbáld ki a többi harcsás receptemet is: Harcsa receptek

Recept értékelése: 
Average: 5 (4 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagait a Hozzávalókban feltüntetettek szerint.
  2. Jól keverd össze a paradicsomokat, a paprikákat, a hagymát, a fokhagymát és a fűszereket, a fűszerezést és az erősség fokát ízlésed szerint állítsd be. Tedd a hűtőbe. Érdemes ezt órákkal az étkezés előtt elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.
  3. A sütődet melegítsd elő 240 fokra.
  4. A harcsafilét vágd tálalási méretűre, sózd és borsozd ízlésed szerint. Helyezd kiolajozott sütőtepsibe úgy, hogy az oldalai összeérjenek.
  5. Kanalazz a hal tetejére a salsából, amennyit szeretnél és egyenletesen oszd el rajta.
  6. Fóliázd le a sütőtálat és süsd 6 percig, majd vedd le a fóliát és süsd tovább 2 percig. Ellenőrizd, hogy ásült-e a hal. (a sütési idő függ a szeletek vastagságától)
  7. Közben keverd össze az avokadót, a tejfölt és két evőkanál salsát és botmixerrel durván dolgozd össze.
  8. Száraz serpenyőben kézzel forgatva melegítsd fel a tortilla mindkét felét.
Ötletek a tálaláshoz: 

Helyezd a tortilla lapot a tányérra, szedj rá egy harcsadarabot. A tortillát úgy hajtsd rá, hogy a hal jól látható maradjon. Rakj a tányérra az avokadó krémből és díszítsd a tálat friss korianderrel és lime gerezddel.