Narancsos sajttorta recept sütőtök lekvárral és dióval


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Blabla

Címkék: 
Desszertek
Torták
Szezonális receptek
Ősz
Tél
Ünnepi receptek
Halloween
fahéj
Hány személyre?: 
8

Hozzávalók

4 doboz
krémsajt (Én Philadelphia sajtot használtam (4x125g))
15 dkg
porcukor
3 dkg
Liszt
3 db
Tojás (szétválasztva)
5 dkg
Vaj (szobahőmérsékletű)
150 ml
Tejszín
1 db
Narancs (bio, reszelt héja és kicsavart leve)
25 dkg
vaníliás keksz (porrá törve)
12 dkg
Vaj (olvasztva)
1 mk
Fahéj
5 ek
sütőtök lekvár (Én Kertecske lekvárt használtam hozzá)
5 dkg
dió (szárazon megpirítva és durván összevágva)
Főzési, sütési idő: 
90 perc
Gondolataim a recepthez: 

Lehetőség adódott arra, hogy kipróbáljak egy új, házi készítésű lekvár családot. Már az elnevezés is megragadó: Kertecske. Vonzódom a hagyományos értékekhez és ha egy termék cimkéjén az szerepel, hogy "Kertecske kincse, nagymamám receptje, szeretettel keverve", akkor szívesen leemelném az üzlet polcáról (ebben az esetben a virtuális üzlet rendelési felületéről). A Kertecske portfólióban elérhető Birsalma, Cékla, Sütőtök és Rebarbara lekvár. Mindegyik lekvár felhasználásával készül egy-egy GOCK recept, ebben a receptben a Sütőtök lekvárt használtam fel.

A birsalmával kevert, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és kardamommal ízesített lekvár kiválóan illeszkedik az enyhén narancsos ízű sajttortával. Ha Magyarországon annyira nem is, de Portugáliában hétköznapi élelmiszernek számít a sütőtök lekvár. Klasszikus felhasználási területe torták, sütemények fedőrétegeként. Érdemes kipróbálni, inkább csak egzotikumként hangzik, ízvilága korántsem annyira idegen a magyar szokásokhoz.

Ha kedvet kaptál az étel elkészítéséhez és szeretnél hozzá rebarbara lekvárt rendelni, akkor azt itt teheted meg:

https://birsalmasajt.hu/termek/sutotok-lekvar/

Ha szívesen megnéznéd a többi Kertecske lekvárt felhasználó GOCK receptet, itt teheted meg: Kertecske receptek

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. A porított kekszet (én turmix gépben aprítottam) keverd össze az olvasztott vajjal, ízesítsd fahéjjal, majd tedd egy kerek, 25 cm átmérőjű, levehető oldalú sütőforma aljába. Egyenletesen oszd el, majd döngöld meg egy kicsit megfelelő akalmatossággal (célszerszám híján egy vizespohár alja is megteszi). Tedd a hűtőszekrénybe.
  2. Egy keverőtálban géppel keverd habosra a cukrot, a vajat, a cukrot, a krémsajtot, a narancs héját és levét, valamint a tojások sárgáját.
  3. Verd fel külön-külön a tojások fehérjét és a tejszínt, majd mindkettőt könnyed mozdulatokkal keverd össze a krémsajtos keverékkel.
  4. Vedd elő a hűtőből a sütőformát és töltsd bele a keveréket. Egyenletesen oszd el, majd tedd 160 Celsius fokra előmelegített sütőbe 90 percre vagy amíg a keverék össze nem áll.
  5. Ha kész, a sütőben hagyva hagyd kihűlni.
  6. A kihűlt sajttortáról válaszd le a sütőforma szélét, ha szükséges, vágd körbe, mielőtt ezt megteszed, majd széles késlappal, vagy megfelelő célszerszámmal válaszd le a tortát a sütőforma aljáról.
  7. Kend meg a torta tetejét ízlésed szerinti mennyiségű sütőtök lekvárral, majd szórd meg a dióval.
  8. Fogyasztásig tedd hűtőszekrénybe, hogy teljesen áthűljön.
Ötletek a tálaláshoz: 

Helyezd alátéttel díszített tortatálra, majd szeleteld.