Teriyaki szósz házilag elkészítve recept


Előkészítési idő: 
2 perc

Leírás

Címkék: 
Vegetáriánus
Mártások, szószok
Ázsia
Távol-Kelet
Nemzetközi gasztronómia
Távol-keleti ételek
japán receptek
melasz
Hány személyre?: 
8

Hozzávalók

120 ml
világos szójaszósz (lehetőleg japán)
120 ml
Mirin
120 ml
sake (vagy száraz sherry)
4 ek
kukorica maláta szirup (vagy cukor)
1 db
Gyömbér (opcionális, 2 cm-es,lereszelve)
1 gerezd
fokhagyma (opcionális, szétzúzva)
Főzési, sütési idő: 
15 perc
Gondolataim a recepthez: 

A Teriyaki elnevezés egy konyhatechnikai kifejezés, ami szabad fordításban arra utal, hogy egy (cukros) bevonattal ellátott valamit grillezünk. Erre már kevesen gondolnak, annyira kinyílt a technika kivitelezéséhez használt szósz felhasználási módja. Ha valami terebélyes lett, akkor már a receptje sem definiálható konkrétan, azaz korlátok között ugyan, de a Teriyaki szósz is igencsak sokféle recept alapján készülhet.

Válogathatsz az üzletekben is különféle üvegek közül, találhatsz közöttük pácoláshoz valót (ami hígabb), meg kenegetni valót is, ami értelemszerűen jó sűrű. Olyannyira, hogy ütögetni kell az alját, hogy kivarázsold a tartalmát a palackból.

Ugyanakkor a szószt te is elkészítheted játszi könnyedséggel, erre sok lehetőséged van. Ha nincs otthon más, mint szójaszósz, akkor a legegyszerűbb módon akár elég a szójaszószt jó sok cukorral tetszőleges sűrűségűre főzni és kész is van. Ennél szofisztikáltabb módszer, ha egy kevés szezámmag olajon, esetleg némi gyömbér és fokhagyma reszelt keverékén karamellizálsz cukrot, majd azt főzöd fel a szójaszósszal. A karamell készítése rejt magában némi veszélyeket, légy hát óvatos. A cukrot lecserélheted mézre, avagy akár kukorica melasszal, ahogy én is tettem ebben a receptben.

A mirin használata jótékonyan feldobja az ízeket, arról nem is beszélve, hogy autentikus. Megtalálható a legnagyobb hiperek polcain is a speciális üzletek kínálatán kívül. A sakét úgyszintén megtalálhatod ugyanezen üzletekben, de akár helyettesítheted jóravaló száraz sherryvel is.

Ha magad készíted a teriyaki szószt annak egyik nagy előnye, hogy tudod, mit tettél bele. A másik előny, hogy te vagy az, aki az ízlésének megfelelő ízhatást és a felhasználás módja szerinti sűrűséget állítod elő.

A szószt elkészítheted előre is, a hűtőszekrényben üvegbe zárva jól érzi magát a felhasználásáig, ami lehet akár 7-10 nap is.

A szószt a következő GOCK receptekhez használhatod:

Teriyaki csirke kókusztejes sült rizzsel recept

Teriyaki stir and fry csirke recept

 

Recept értékelése: 
Average: 4.5 (22 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Keverd össze az összes alapanyagot és forrald fel, majd alacsony hőforráson főzd ízlésed szerinti sűrűségre.
Ötletek a tálaláshoz: 

Felhasználhatod azonnal, vagy üvegbe töltve eláll a hűtőszekrényben 7-10 napig.