Perzsa rebarbarás csirkepörkölt recept


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Nosztalgia GOCK receptek
Főételek
Húsos ételek
szárnyas
Csirke
Nemzetközi gasztronómia
Közel-keleti ételek
arab
Sáfrány
gluténmentes
keményítő
nyílgyökér por
arrowroot
Rizs
jázmin rizs
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

50 dkg
csirkemell filé (kockákra vágva)
25 dkg
rebarbara
2 fej
Vöröshagyma (nagyon vékonyan szeletelve)
1 db
Citrom
1 db
kurkuma gyökér (meghámozva és lereszelve)
1 db
gyömbér gyökér (2 cm-es darab meghámozva és lereszelve)
100 ml
Sherry (vagy száraz fehérbor)
1 ek
Sűrített paradicsom
1 csomag
Sáfrány (pár kanál meleg vízben feloldva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
5 ág
Kakukkfű (levélkéi)
1 tk
Méz
2 dl
víz
1 tk
nyílgyökér por
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
2 csésze
Rizs (jázmin vagy basmati)
3 csésze
víz
  kis
Menta levél (a tálaláshoz)
4 gerezd
Citrom (a tálaláshoz)
Főzési, sütési idő: 
50 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ez egy olyan pikáns recept, amely ízleni fog azoknak is, akik még nincsenek odáig az arab konyháért...

Én tajine-ban készítettem, de akkor sem kell kétségbe esned, ha neked ilyen nincsen. Használj hozzá egy serpenyőt helyette.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Olvass információkat a receptben használt rizsről: Ha rizs, akkor: Jázmin rizs

Tudod, hogy miért használok sűrítéshez nyílgyökér lisztet? Kattints ide: Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A rebarbara szárakat vékonyan hámozd meg (mintha fóliát húznál le róla) és vágd 2 cm-es darabokra.
  3. A tajine-ban forrósíts fel az olajat és pirítsd üvegesre a vöröshagyma karikákat a reszelt gyömbérrel és kurkumával együtt.
  4. Kicsit később tedd hozzá a fokhagymát is.
  5. Forgasd bele a csirkemell kockákat és barnítsd meg minden oldalát, sózd és borsozd ízlésed szerint.
  6. Öntsd fel a sherry-vel és hagyjad, hogy a folyadék a felére apadjon.
  7. Öntsd fel a vízzel, tedd bele a paradicsomot és a kakukkfüvet.
  8. Tedd rá a tajine tetejét és alacsony lángon főzd fél órán keresztül.
  9. Tedd hozzá a rebarbarát, csavard rá a citromot és tedd bele a cukrot is.
  10. Főzd tovább, amíg a rebarbara meg nem puhul (de ne főzd szét), majd ízesítsd a sáfránylével.
  11. Közben készítsd el a rizst, ahogy szoktad.
  12. Zárd el a tüzet és egy kicsi vízzel keverd össze a nyílgyökérport és sűrítsd be tetszőlegesen.
  13. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Hétköznapian csak egy adagnyi rizsre szedve tálald a pörköltet...

Ha úgy akaraod az asztalra tenni, ahogy én, akkor használj két különböző méretű tálalógyűrűt:

  1. Helyezd a gyűrűket egymásba, majd a két gyűrű közötti területet töltsd fel rizzsel és zömítsd meg.
  2. A belső karikába töltötsed a pörköltet.
  3. Először a belső karikát húzd ki óvatosan, majd a külsőt is távolítsd el.
  4. Díszítéshez használj friss mentalevelet és citromot.