Paradicsomleves egészségesen recept


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Levesek
Vegetáriánus
Szezonális receptek
Nyár
Európai ételek
Olasz tészta recept
Bazsalikom
Paradicsom
zellerszár
Kaliforniai paprika
Hány személyre?: 
6

Hozzávalók

1 1⁄2 kg
Paradicsom (érett, szabadföldön termett, negyedelve)
1 db
Kaliforniai paprika (piros, kimagozva és cikkekre vágva)
1 fej
Vöröshagyma (megtisztítva és cikkekre vágva)
6 gerezd
fokhagyma (megtisztítva)
1 db
zellergumó (meghámozva és darabokra vágva)
1 db
Halványító zellerszár (kisebb darabokra vágva)
12 dl
zöldségalaplé (eltett, ha nincsen használj organikus miso alaplé sűrítményt)
8 db
Bazsalikom levél (csíkokra vágva)
25 dkg
Verdák figurális tészta (vagy valami más gyerekeknek való figurális tészta)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
3 dkg
reszelt sajt (cheddar vagy parmezán)
Főzési, sütési idő: 
45 perc
Gondolataim a recepthez: 

A paradicsomleves a legtöbb gyerek kedvence, de sok felnőtt is megőrizte gyerekkori emlékeit. A gyerekek talán legtöbbször az oviban találkoznak vele, ahol sajnos cukrozzák a levest, hogy más problémáról ne is beszéljünk.

Sok felnőtt és a nagymamák is előszeretettel nyomják el a paradicsom savasságát cukrozással. Ha tudatosan őrzöd gyermeked egészségét, akkor a cukrozást mellőzöd. Ezt az elkészítési módot még Amerikában tanultam, így a leves gazdag zöldségtartalommal bír, a sült zöldségek miatt még a gyerekszáj is édesnek fogja érezni. Cukor hozzáadása nélkül is és a gyomorsavas felnöttek se fognak panaszkodni.

Kicsit többet kell ezzel a verzióval dolgozni, de a folyamatok olyan egyszerűek, hogy az elkészítésébe a gyerekeket is bevonhatod akár. Ahogy a képen is láthatod: én is teszem FiamFiammal.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A zöldségeket oszd el egy sütőtálon (éppen el fog férni), spricceld le olivaolajjal és egy kicsit forgasd meg.
  3. Süsd a zöldségeket 40 percig 250 fokra előmelegített sütőben.
  4. Közben a tésztát a csomagolásán feltüntetettek szerint főzd meg. Forgasd össze egy kevés olívaolajjal, tedd félre.
  5. A zöldséglevest forrald fel vagy készítsd el.
  6. A megsült zöldségeket merd át egy edénybe, tedd hozzá a bazsalikom leveleket, majd a leves felével turmixold össze botmixerrel.
  7. Hígítsd ízlésed szerintire a maradék alaplével, majd szűrd és passzírozd át aprószövésű szitán.
  8. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedd egy levescsésze egyik oldalára halomba tésztát, hogy egy része majd kilátszódhasson a levesből.
  2. Merj rá egy adag levest, díszítsd bazsalikom levéllel és szórd meg reszelt sajttal.