Szerelmes rákok kapribogyós crostini ágyon recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Előételek
Tenger gyümölcsei
Rák
Ünnepi receptek
Valentin nap
Díjnyertes receptek
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
olasz
Hány személyre?: 
2

Hozzávalók

2 szelet
Fehér kenyér (szikkadt)
50 ml
olivaolaj
50 ml
Olvasztott vaj
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 dkg
Parmezán sajt (frissen lereszelve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
4 db
Királyrák
1 db
Paradicsom (apróra vágva)
1 ek
Kapri bogyó (nagyon apróra vágva)
2 db
Olajbogyó (vékonyan szeletelve)
1 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
80 ml
Sherry (száraz)
1 mk
Pimento
1⁄2 mk
Bors (frissen őrölt)
2 ek
Vaj
1 ek
olivaolaj
2 db
Koktél paradicsom (félbevágva)
4 db
Kapri termés (száras)
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

Hiszek is, meg nem is, az afrodiziákumok fizikai hatásában.

Egyvalamiben azonban biztos vagyok. Elég egy apró utalás a tányéron szerelmednek ahhoz, hogy a szívét ellágyítsd. Ezt hívom lelki afrodiziákumnak, ez egészen biztosan hatni fog. A rákok szív alakban elhelyezve felérnek egy szerelmi vallomással. Ha szereted párod, ne szűkölködj azzal, hogy érzéseidet kifejezd neki... Akár így is...

A Szerelmes Rákok téma számomra annyira tetszett, hogy kétszer is elkészítettem. Egy szer így, egyszer meg amúgy. Ez a recept az "amúgy", azaz a második, másként...

Hasznos linkjeim a recepthez:

A recept őse: Szerelmes Rákok recept

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Tisztítsd meg a rákot a páncéljától (a farkát hagyd rajta), távolítsd el a bélcsatornákat. 
  2. A kenyérszeletekből körszaggatóval vágjál ki két körszeletet (én 10 cm-es gyűrűvel tettem ezt).
  3. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat az olivaolajjal együtt. Tedd hozzá az összezúzott fokhagymát és főzd habosra, majd vedd le a tűzről és öntsd át egy mélytányérba. Sóval és borssal ízesítsd kedved szerint.
  4. Ha a keverék annyira kihűlt, hogy nem égeti meg a kezed, mártsd be a kenyér körszeletek mindkét oldalát, mintha bundás kenyeret készítenél. 
  5. A bemártogatott kenyereket nyomkodd bele egy-egy 8 cm-es köralakú sütőformába, hogy a közepén fészek alakuljon ki. A felesleges zsiradékot nyomkodd ki és öntsd le róla.
  6. Mindegyik fészekbe szórjál egy kevés sajtot és 250 fokra előmelegített sütőben süsd meg a kenyereket 8-10 percen keresztül aranybarnára, ropogósra.
  7. Amíg a kenyér sül, az olajon és egyik evőkanál vajon pirítsd egy kicsit a fokhagymát és a pimento-t, majd tedd rá a rákokat, majd mindkét oldalát pirítsd rózsaszínűre.
  8. Öntsd fel a sherry-vel és a citromlével, tedd bele a kapribogyót, aprított paradicsomot és párold 3-4 percig.
  9. Vedd ki a rákokat és a visszamaradt anyaghoz add hozzá a maradék vajat, majd párold addig, amíg a vaj elolvad. Sózd meg, ha szükséges.
  10. Vedd ki a sütőből a crostiniket, szedj rájuk a kapribogyós szószból, helyezd rá a rákokat egymással szemben, szívalakot formázva.
  11. Told vissza a sütőbe egy percig.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tányéronként egy-egy crostinihez tegyél egy kevéske salátát és egy-két cikk (vagy félbevágott koktél) paradicsomot. Ízlésed szerint díszítsd szeletelt olíva bogyóval és kapri terméssel.