Pasta alla Norma recept


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Főételek
Vegetáriánus
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
Olasz tészta recept
olasz
Bazsalikom
fahéj
Paradicsom
Padlizsán
padlizsán receptek
Holland chili paprika
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dkg
penne tészta (vagy bármely olasz rövid tészta a választásod szerint)
1 db
Padlizsán (ha kicsi, akkor legyen kettő)
1 doboz
Paradicsom (egész, vagy a szezonjában készítsd friss paradicsomból)
150 ml
Paradicsom püré
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 marék
Bazsalikom levél (vvagy több, ha nagyon szereted, csíkokra vágva)
1 tk
Folyékony füst (ha a padlizsánt nem faszénen grillezed)
2 ek
olivaolaj
1 mk
Fahéj
1 mk
Chili paprika (szárított és morzsolt)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
Főzési, sütési idő: 
45 perc
Gondolataim a recepthez: 

Van olyan klasszikus recept, amihez nem nagyon érdemes hozzányúlni és úgy kell elkészíteni, ahogy azt szokták. Nem csak tiszteletből, hanem mert úgy jó, ahogy az van. Mondhatnád, hogy akkor miért nem szeletelve sütöm a padlizsánt? Mert a családom így szereti, jöhet a válasz. És a fahéj? Az kell...

Ez a nagyon egyszerű és közismert olasz étel Szicíliából is származik, könnyen felismerhetőek a jellegzetes arab jegyek. 

Hogy melyik a jobb? Ez a recept avagy a Bellini opera, ami után nagy valószínűséggel ez a recept a nevét kapta?

Ízlés kérdése...

Ezt döntsd el magad!

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. A padlizsánt hámozd meg (rajta is hagyhatod, a gyerekeim nem szeretik a héját, ezért én hámoztam) majd vágd össze kb 1,5 cm-es kockákra. Sózd le, spricceld meg a folyékony füsttel, majd letakarva hagyd állni.
  2. Egy kevés olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd hozzá a fokhagymát és a chili-t is. 
  3. Öntsd fel a paradicsomokkal, az egész paradicsomokat a fakanál élével törd össze.
  4. Tedd hozzá a csíkokra vágott bazsalikomleveleket és a fahéjat (valamennyit tegyél el a tálaláshoz), borsozd meg ízlés szerint. (a sózást hagyd a végére, mert a padlizsán besózva érkezik majd)
  5. Főzd a szószt gyenge lángon vagy 30 percig, amíg szépen besűrűsödik.
  6. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán feltüntettek szerint.
  7. A besózott padlizsánból nyomd ki a levét és forró olajban süsd aranybarnára.
  8. Ha kész egy tányéron kialakított bőséges papírtörlőágyra szedd ki, borítsd is be és egy másik tányérral alaposan nyomd össze, hogy az olajfeleslegtől megszabadulj. Tiszta papírtörlővel ismételd meg a műveletet.
  9. A kisütött padlizsánkockákat dobd a szószhoz és egy-két percig kevergessed. Közben ellenőrizd az ízeket és ha szükséges ízesítsd után. 
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj a tányérra egy adagot, szedj még a tetejére a maradék szószból, szórd meg sajttal és tegyél rá bazsalikom levelet.