Andalúz tulipán recept


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Durum tészta
Főételek
Húsos ételek
szárnyas
Csirke
marha
borjú
Disznó
Szezonális receptek
Tavasz
Ünnepi receptek
Anyák napja
Díjnyertes receptek
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
arab
Mediterrán ételek
Spanyol
Sáfrány
Medvehagyma
Kaliforniai paprika
gluténmentes
keményítő
nyílgyökér por
arrowroot
zsemlemorzsa
panko receptek
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dkg
csirkemell filé (ledarálva)
20 dkg
Sonka (ledarálva)
20 dkg
borjú comb (ledarálva)
10 dkg
Panko (vagy zsemlemorzsa)
1 db
Kaliforniai paprika (piros)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (friss, apróra vágva)
1 csomag
Sáfrány (2 dl meleg vízben áztatva)
2 db
Tojás (enyhén felverve)
1 db
Lime (kicsavart leve)
1 tk
Pimento (vagy édesnemes fűszerpaprika)
1 tk
1 mk
Bors
  kis
Liszt
2 l
csirkehús alaplé (a gombócok főzéséhez)
24 db
Conchiglioni (óriás kagylótészta)
16 db
medvehagyma levél
1 ek
kurkuma por
10 dkg
medvehagyma levél (apróra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (kisebb, apróra vágva)
200 ml
Tejszín
100 ml
Sherry (száraz)
1 tk
nyílgyökér liszt (vagy kukorica keményítő)
  kis
Olaj (a sütéshez)
  kis
Vaj (a sütéshez)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Főzési, sütési idő: 
100 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ezt az előételt a II. Andalúz receptversenyre (2012) készítettem, amit végül ezzel a recepttel -nagy örömömre - meg is nyertem.

Miért pont tulipán? Abban a hiszemben voltunk eddig, hogy a tulipán Hollandián keresztül került Európába. A cordobai egyetem kutatása szerint azonban az első tulipán hagymák már a 11. században megjelentek Spanyolország, az arabok uralta déli részén, Andalúziában. A kutatás szerint feljegyzéseket találtak arról, hogy a Toledóban működő agronómus, Ibn Bassal már termesztett tulipánt. A húsgombóc szintén arab eredetű, tradicionális módon elkészített, ősi andalúz étel.

A tulipán és a medvehagyma együtt igazi tavaszi jelleget ad ennek az ételnek.

Az elkészítést akkoriban Anyák napjára időzítettem, elvégre a hagyomány szerint a sütemény mellé virág is "kötelező", de mindenképpen illendő ajándék. 

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Érdekességek, tudnivalók a medvehagymáról: Medvehagyma

Miért használj panko morzsát? Itt olvashatsz róla: Panko, az alternatív zsemlemorzsa

Szeretnél többet tudni a receptben használt tésztáról? Kattints ide: Conchiglioni

A nyílgyökér liszt nagyon hasznos alapanyag, tudj meg róla mindent: Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás

Recept értékelése: 
Average: 5 (16 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Süsd meg a paprikát sütőben, húzd le a héját, magozd ki és vágd nagyon apróra.
  2. Dolgozd össze kézzel a húsgombóchoz való első tizennégy alapanyagot.
  3. Formázz diónyinál kicsit nagyobb gombócokat.
  4. Enyhén lisztezd meg a gombócokat, a felesleget rázd le róluk és több részletben, bő olajban süsd őket két percig.
  5. A megsütött gombócokat éppen gyöngyöző húslében főzd negyven pecig.
  6. Amíg a gombócok főnek, készítsd el a medvehagyma mártást.
  7. Forrósítsd fel a vajat egy serpenyőben, majd pirítsd benne üvegesre a vöröshagymát.
  8. Öntsd fel a sherryvel, kevergesd, amíg a folyadék a felére nem csökken.
  9. Tedd bele a csíkokra vágott medvehagymát és fonnyaszd meg benne.
  10. Öntsd fel a tejszínnel, ízlésed szerint sózzad és borsozzad, majd botmixerrel pürésítsd.
  11. Ha szükséges, kevés vízben kikevert nyílgyökér liszttel sűrítsd be. Tartsd melegen a felhasználásig.
  12. Főzd meg a tésztát a csomagolásán található leírás szerint. A főzővízbe tedd a kurkumát, hogy a tésztát sárgára fesd vele, majd szűrd le.
Ötletek a tálaláshoz: 

Állítsd össze a tulipánokat:

  1. Helyezz a tálra két-két szál medvehagymát, ezek lesznek a tulipán levelei.
  2. Tegyél egy kevés mártást oda, ahová a tulipán virágát fogod elhelyezni.
  3. Tulipán virágonként fogjál össze három-három megfőtt és megszínezett tésztát, helyezz a találkozási középpontjukba egy-egy húsgombócot, a virágokat ültesd óvatosan a mártásba.