Marokkói rudacskák recept


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Előételek
marha
Nemzetközi gasztronómia
Közel-keleti ételek
arab
Marokkói fűszerkeverék
fenyőmag
Fenyőmag receptek
ACV
ACV receptek
nádcukor
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

25 dkg
Darált marhahús (vagy birka)
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
3 tk
marokkói fűszerkeverék
1 tk
őrölt kurkuma
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
1 dl
víz
5 dkg
Fenyőmag (szárazon megpirítva)
1⁄2 csokor
Koriander levél (friss, apróra vágva)
6 db
réteslap
1 db
Tojás (felverve)
1 doboz
Paradicsom konzerv
1 ek
ACV (cider ecet vagy jó minőségű almaecet)
1 ek
Nádcukor
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Olaj (a sütéshez)
1 fej
saláta (a tálaláshoz)
Főzési, sütési idő: 
50 perc
Gondolataim a recepthez: 

Sok kedvencem akad a nemzetközi gasztronómia világában és ezek közé tartozik az arab konyha. Jellemző ízeket találsz ebben a jellemzően előételként fogyasztott ételben, de ha nem vágysz igazi nagy arab lakomára, akkor beérheted vele akár főételként is. Vendégség esetén készíts belőle jó sokat, fogyni fog! A töltelék receptje nagyon változó, lehet hússal vagy anélkül, lehet sós vagy édes. Még a formája is is tetszőleges: tekerhetsz rudacskákat, hajtogathatsz háromszög vagy négyszög alakú párnácskákat. Készítsd el hát, ahogy neked a legjobban tetszik!

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 

1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
2. Kezd a töltelékkel... Egy serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat és pirítsd aranybarnára az egyik vöröshagymát.
3. Adj hozzá 3 gerezdnyi fokhagymát, majd egy kis idő múlva a marhahúst és süsd át.
4. Öntsd fel a vízzel, a citromlével, add hozzá két teáskanál marokkói fűszerkeveréket és a kurkumát. Sózzad, borsozzad ízlésed szerint. Lassú tűzön főzzed, amíg a leve el nem tűnik.
5. Ha kész a hús, hagy kihűlni, majd botmixerrel vágd apróra.
6. Add hozzá a fenyőmagot és az aprított koriandert, jól keverd össze. Ízesíts utána, ha szükséges. (én a gyerekek miatt nem tettem bele erős alapanyagot, de igencsak kívánkozik bele egy kis harissa, mondjuk). Hagyd teljesen kihűlni.
8. Láss neki a szósznak... Egy kis serpenyőben forrósíts fel olajat és pirítsd meg benne a másik vöröshagymát, a gyömbért és a maradék fokhagymát.
9. Öntsd fel az cider ecettel, majd hagyd elfőni a lé felét.
10. Add hozzá a paradicsomot, a maradék fűszereket és a cukrot. Jól keverd össze, majd közepes lángon sűrítsd szósszá. Ha kész, botmixerrel pürésítsd. Tedd félre.
11. A réteslapokat vágd a kívánt méretű háromszögekre. Töltsd meg egy kevés töltelékkel, A sarkait hajtsd vissza, majd tekerd fel. A tekerés pontját egy kis tojás felecsetelésével zárd le. Ismételd, amíg a tölteléked bírja.
12. Egy serpenyőben hevíts fel elegendő olajat és a rudacskákat mindkét oldalukon két-két percig süsd aranybarnára. A megsült rudakról a felesleges zsiradékot konyhai törlővel itasd fel.

Ötletek a tálaláshoz: 

Tegyél egy tálra pár saláta levelet, tegyél rá pár rudacskát. Kínáld hozzá a szószt.