Édes-savanyú hátszíncsíkok recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Főételek
Húsos ételek
marha
Wok receptek
Ázsia
Távol-Kelet
Nemzetközi gasztronómia
Távol-keleti ételek
Kínai
gluténmentes
keményítő
nyílgyökér por
arrowroot
Rizs
jázmin rizs
tőzegáfonya
cranberry
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dl
marha hátszín (nagyon vékony csíkokra vágva)
1 db
ananász (béby vagy fél "felnőtt" ananász meghámozva, darabkákra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (narancssárga) (darabkákra vágva)
1 doboz
Vizigesztenye
1 fej
Vöröshagyma (cikkekre vágva)
1 db
Tojás (csak a fehérje)
2 ek
szója szósz (világos)
1 ek
nyílgyökér por (vagy kukorica keményítő)
20 dkg
tőzegáfonya (friss)
2 ek
Pálma cukor (vagy nádcukor)
120 ml
víz
  kis
Szezámmag olaj
  g
Jázmin rizs (a körethez)
Főzési, sütési idő: 
10 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ez egy "nyeremény" recept. Egy játékban ígértem, hogy a nyertesnek egy személyre szabott távol-keleti ízvilágú receptet készítek. Robull marhából szeretett volna egy receptet, egy olyat, ami nem, vagy csak egy kicsit csípős. Tekintettel arra, hogy igen közel lakunk egymáshoz, nem csak a receptet kapta meg szépen bekötve, hanem együtt is készítettük el azt. Végül természetesen közösen is fogyasztottuk el. Ha valaki emlékszik még rá, Robullal az első, nagy Miele Főzőiskola receptversenyen éles küzdelmet folytattunk a győzelemért. Ki gondolta volna még akkoriban, hogy egyszer még receptet is fogok neki készíteni! A cranberry-nek most van a szezonja. Ilyenkor igyekszem nagyon sokszor használni, mert nagyon egészséges ennek a bogyónak a fogyasztása. Nem mondhatnám, hogy tipikus a cranberry felhasználása ázsiai közegben, de nagyon jól működik. Igazán érdemes ötvözni ezzel a klasszikus édes-savanyú kínai recepttel. Nagyon feldobja és különlegessé teszi.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 

1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
2. Jól keverd össze a tojás fehérjét a húscsíkokkal. Hagyd egy kicsit állni.
3. Tedd fel a vizet és a cukrot egy lábasban öt percre gyenge lángon főni.
4. Add hozzá az áfonyát és főzd addig,amíg a bogyók kidurrannak. Tedd félre, hagyd egy kicsit kihűlni.
5. Forrósítsd fel a wokot, önts bele szezámmag olajat és pirítsd meg a húst két percig, majd szedd ki a wokból és tedd félre.
6. Tedd hozzá a paprika és hagyma darabokat, pirítsd két-három percig.
7. Tedd vissza a húst, tedd hozzá a vizi gesztenyét és az áfonya szószt, jól keverd össze.
8. Add hozzá az ananászt, a szójaszószt és egy kevés ananászlevet, hagyd főni két percig.
9. Közben keverd össze a nyílgyökér port egy kevés vízzel, keverd ki csomómentesre és tedd a wokba.
10 Jól keverd össze.

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Én két tálalókarika közé töltöttem a párolt rizst, kissé zömítve.
  2. A második karika belsejét töltöttem fel a wok tartalmával.
  3. Először a belső karikát emeld ki, igazítsd el a formáját az ételnek, ha kell.
  4. Húzd le a második karikát is.

De ha nem akarsz ezzel pepecselni nyugodtan tálalhatod a wok tartalmát enyhén szétterített rizsre is.