Tésztával bordázott borjú szelet recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Főételek
Húsos ételek
marha
borjú
Halas ételek
Tengeri halak
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
olasz
Olasz tészta recept
Gomba receptek
Csiperke gomba
Portobello gomba
Bazsalikom
rozmaring
Szárított paradicsom
Padlizsán
padlizsán receptek
Holland chili paprika
Kaliforniai paprika
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

4 szelet
borjú comb (zsírtalanítva, kiklopfolva)
20 dkg
Trenne tészta
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
6 db
Szardella filé (apróra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (kockákra vágva)
8 db
Szárított paradicsom (apróra vágva)
1 doboz
Paradicsom konzerv
1 db
Padlizsán (rézsútosan hosszantiban szeletekre vágva)
2 fej
Portobello gomba (vagy csiperkegomba, szeletekre vágva)
60 ml
Fehérbor (száraz)
1 ág
Rozmaring (levelei apróra vágva)
1 mk
Chili paprika (morzsolt, ízlés szerint)
1 marék
Bazsalikom levél (csíkokra vágva)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (apróra vágva)
6 ek
olivaolaj
  kis
Liszt
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
5 dkg
Feta sajt (darabkákra vágva)
4 db
dió (durvára megvágva, szárazon megpirítva)
Főzési, sütési idő: 
30 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ezt a receptet a Hetedhét Íz recept játékomra készítettem. Hét alapanyagból kellett kiválasztanom minimum ötöt (Dió, padlizsán, zöld pesto, hal, szárított paradicsom, feta sajt és tészta) az étel megalkotásához. Végül csak a pestot hagytam el. 

Talán furcsa, hogy végül egy borjú szelet lett a főszereplő, de amíg gondolkodtam a megfelelő megoldáson, mindvégig az járt a fejemben, hogy a halat nem akarom kihagyni, beértem szardellafilével. Régóta gondolkodtam azon is, hogy milyen receptben használhatnám ki legjobban az éléskamrámban várakozó Trenne tésztám formai adottságát (ez a tészta egy háromszögletű penne). Csak a tálalás során jött az ötlet, hogy a tésztát felsorakoztatva a borjú szelet hátára egy bizarr, tüskéshátú dinoszaurusszá változtathatnám békés kérődző állatot.

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy kevés olívaolajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát a kaliforniai és a chili paprikával együtt.
  3. Add hozzá a fokhagymát, majd egy kis idő múltán a gombát is és kevergesd további két-három percig.
  4. Öntsd fel a borral és hagyd, hogy majdnem elfője a levét, majd öntsd rá a paradicsom konzervet, jól keverd össze.
  5. Add hozzá a fűszereket és közepes lángon hagyd főni kb. 10 percig.
  6. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
  7. Grill serpenyőben egy kevés olajon a megsózott és megborsozott padlizsán szeletek mindkét oldalát süsd csíkosra. Vedd ki és tartsd melegen.
  8. Forgasd lisztbe az előzőleg sózott és borsozott borjú szeleteket, a felesleges lisztet rázd le, majd egy kevés olívaolajon mindkét oldalát süsd meg.
  9. A megfőtt és leszűrt tésztát forgasd jól össze a szósszal.
Ötletek a tálaláshoz: 

1. Tálalhatod egyszerűen:

Helyezz alulra egy szelet grillezett padlizsánt, rá a húst, majd szedj rá a szószos tésztából. Szórj a tetejére először egy kevés feta sajtot, majd annak tetejére egy kevés pirított diót.

2. Tálalhatod úgy, ahogy én játszottam vele: 

Helyezz alulra egy szelet grillezett padlizsánt, rá a húst, de kissé elfordítva. Tegyél a húsra egymás között elég helyet hagyva annyi tésztát egymással párhuzamosan, amennyi elfér rajta. Tölts közéjük a szószból egy keveset. A tészta végébe toljál egy-egy kis feta sajt hasábocskát. A padlizsán szabadon maradt részére szórj a dióból.